Dieta kopenhaska - wady i zalety. Czy dieta kopenhaska jest skuteczna?

2022-01-31 15:54

Dieta kopenhaska to bardzo restrykcyjna, wymagająca i niskokaloryczna dieta. To sposób na szybkie zrzucenie nadmiernych kilogramów. Jednak by móc cieszyć się oszałamiającymi rezultatami należy ściśle przestrzegać jadłospisu. Czym dokładnie jest dieta kopenhaska, jakie są jej wady i zalety?

Dieta kopenhaska
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Czym charakteryzuje się dieta kopenhaska?
  2. Przykładowe menu
  3. Zalety diety kopenhaskiej
  4. Wady diety kopenhaskiej
  5. Jakie efekty daje dieta kopenhaska?

Dieta kopenhaska to jedna z diet, która w tak szybki sposób pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów. Jest bardzo rygorystyczną dietą, polegającą na dużym ograniczeniu kalorycznym. Choć z jednej strony rezultaty mogą zachęcać do jej stosowania, to należy mieć na uwadze, że obarczona jest wieloma wadami.

Czym charakteryzuje się dieta kopenhaska?

Dieta kopenhaska opiera się na restrykcyjnym przestrzeganiu jadłospisu rozpisanego na trzynaście dni. Polega na spożywaniu produktów białkowych, których głównym źródłem jest nabiał, jaja, mięso i ryby oraz na ograniczonej podaży tłuszczu i węglowodanów.

W całym trzynastodniowym cyklu uwzględnia się jedynie niewielką ilość węglowodanów i kilka łyżek oliwy z oliwek. Jadłospis zawiera głównie kawę, herbatę, jaja i gotowane mięso. Ponadto każdego dnia należy wypijać co najmniej 1,5 litra wody.

Menu diety ustalane jest odgórnie i nie podlega żadnej modyfikacji. Nawet niewielkie odstępstwa mogą przyczynić się do powstania skutków ubocznych np. efektu jo-jo. Dzienna dawka kalorii w diecie kopenhaskiej wynosi od 500 do 800 kcal – dla porównania, dorosłe zdrowe i umiarkowanie aktywnie fizyczne kobiety, średnio powinny spożywać od 1600 do 2500 kcal dziennie.

Dieta składa się z trzech posiłków – śniadania, obiadu i kolacji, co sprzeczne jest z założeniami Instytutu Żywności i Żywienia, który zakłada, że optymalna liczba posiłków wynosi pięć na dobę.

Przykładowe menu

Menu diety kopenhaskiej jest bardzo monotonne i opiera się na podobnych składnikach. Oto przykładowe posiłki.

  • Śniadanie:

Filiżanka kawy z łyżeczką cukru.

  • Obiad:

Jajko na twardo, duża starta marchewka, opakowanie serka wiejskiego.

  • Kolacja:

Kompot z owoców (bez cukru), 2/3 szklanki jogurtu naturalnego.

Dieta kopenhaska

Zalety diety kopenhaskiej

  • Dieta trwa trzynaście dni, ani krócej, ani dłużej.
  • Dietę kopenhaską można stosować raz na dwa lata.
  • Dzięki diecie kopenhaskiej możliwa jest szybka utrata masy ciała, na czym zależy wielu osobom ją stosującym.
  • Stosowanie diety i przygotowywanie posiłków nie wymaga większego wysiłku, a jedynie silnej woli.
  • W trakcie trwania diety, nie zaleca się przesadnej aktywności fizycznej, co dla wielu jest zachętą do jej stosowania.
  • Dieta kopenhaska, ze względu na ubogość dań, jest stosunkowo tania.

Wady diety kopenhaskiej

  • Dieta kopenhaska pozbawiona jest wielu składników odżywczych, witamin i minerałów. Zbyt mała ilość posiłków nie jest w stanie uzupełnić dzienne zapotrzebowanie organizmu w witaminy i składniki mineralne.
  • Dieta kopenhaska, choć trwa jedynie trzynaście dni, może wyrządzić wiele szkód w organizmie. Niektórzy nie są w stanie dotrwać do jej końca. Osłabienie organizmu, pogorszone samopoczucie, ból głowy a nawet omdlenia skłaniają do przetrwania tak rygorystycznej diety. W trakcie diety, jak i po jej zakończeniu, mogą wypadać włosy, łamać i rozdwajać się paznokcie. Nierzadko pojawiają się problemy z cerą.
  • Zbyt mała ilość kalorii sprawia, że osobom stosującym dietę kopenhaską towarzyszy niemalże ciągłe uczucie głodu, co ma niekorzystny wpływ na komfort psychiczny. Pojawia się nie tylko osłabienie organizmu, ale i spadek energii oraz rozdrażnienie. Dieta może powodować problemy z koncentracją i kłopoty z pamięcią.
  • Rygorystyczne diety często kończą się efektem jo-jo, podobnie jest i w tym przypadku.
  • Dieta kopenhaska jest bardzo monotonna. Codzienne menu bazuje na tych samych produktach, co dodatkowo zniechęca do jej stosowania.
  • Dieta opiera się na niskowęglowodanowych produktach, przez co dieta jest niezbilansowana. Nie zapewnia organizmowi odpowiedniej ilości mikro i makroelementów, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  • Dieta kopenhaska pozbawiona jest pełnowartościowych śniadań, które są najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Rano wypijamy jedynie kawę z kostką cukru, co może doprowadzić do powstania wrzodów żołądka.
  • Diety tej nie można traktować jako długoterminowego planu żywieniowego. To bardzo restrykcyjna dieta, która nie ma nic wspólnego z zasadami zdrowego odżywiania. Ustalone menu nie pomaga wypracować dobrych nawyków żywieniowych.

Jakie efekty daje dieta kopenhaska?

Rygorystyczne przestrzeganie, trwającej trzynaście dni diety kopenhaskiej, pozwala stracić nawet do 10 kg. Niestety często kosztem zdrowia i pogorszonego samopoczucia. To bardzo restrykcyjna, wymagająca samozaparcia dieta, która choć może przynieść zadowalające efekty, nie jest polecana przez dietetyków.

Po zakończeniu diety stopniowo należy wprowadzać nowe produkty, dzięki czemu organizm będzie miał czas na przystosowanie się do normalnego odżywiania.

Czy zdrowo się odżywiasz?

Pytanie 1 z 9
Ile jesz posiłków dziennie?
Zdjęcie