Dieta koktajlowa BODY RESET - zasady, efekty, przepisy

2017-07-14 7:00

Body Reset to dieta, której podstawą są pożywne koktajle. Pomaga zresetować metabolizm, by potem łatwiej było zrzucać wagę i więcej nie tyć. Efekt? W ciągu 15 dni możesz schudnąć bez liczenia kalorii 2-3 kg. Sprawdź zasady diety koktajlowej Body Reset i wypróbuj przepisy na odchudzające koktajle.

Dieta koktajlowa, czyli jak schudnąć, pijąc warzywne koktajle
Autor: Photos.com Dieta koktajlowa, czyli jak schudnąć, pijąc warzywne koktajle

Spis treści

  1. Zasady diety Body Reset
  2. Aktywność jest niezbędna
  3. Efekty diety Body Reset
  4. Dieta Body Reset - przepisy na koktajle
  5. Body Reset - przepisy do drugiej i trzeciej fazy diety

Twórca diety Body Reset, trener i dietetyk Harley Pasternak przekonuje, że podobnie jak komputer, każdy organizm trzeba od czasu do czasu zresetować, czyli wyzerować – szczególnie, gdy pracuje wolniej i zaczyna zawodzić. Dzieje się tak np. wtedy, gdy jest narażony na ciągły stres i zmęczony ciągłymi dietami- cud i używkami. Nadwaga, kłopoty z ciśnieniem, chroniczne zmęczenie i brak energii to niektóre z symptomów zakłóceń jego pracy. Jeśli natomiast zafundujemy ciału reset, metabolizm znów zacznie przebiegać sprawnie: znikną dolegliwości trawienne, poprawi się stan skóry, a także jakość snu. I, co najważniejsze, niechciane zapasy tkanki tłuszczowej będą szybciej znikać, bo ustabilizuje się praca układu enzymatycznego i hormonalnego.

Zasady diety Body Reset

Dieta Body Reset trwa 15 dni i jest podzielona na trzy 5-dniowe fazy.

Faza I – trzy głównie posiłki to koktajle: biały na śniadanie, czerwony na lunch, a zielony na kolację. Można wypić dużą szklankę (ok. 300 ml). Białe koktajle przygotowane są na bazie mleka świeżego lub zsiadłego albo jogurtu greckiego, czyli są bogate w białko i wapń, składniki sprzyjające odchudzaniu. Czerwone – są pełne owoców i bogate w antyoksydanty, wspierające organizm w walce z wolnymi rodnikami. Zielone natomiast składają się przede wszystkim z warzyw, które poza witaminami zawierają sporo błonnika i są niskokaloryczne, a więc idealne przed snem. Oprócz koktajli w ciągu dnia można zjeść dwie chrupiące przekąski , dostarczające od 100 do 180 kcal, np. pół filiżanki ugotowanej ciecierzycy albo edamame (młodej soi), trzy krakersy z łyżeczką masła orzechowego, garść pestek dyni lub słonecznika.

Faza II – dwa główne posiłki to koktajle, natomiast jeden to normalny, choć lekki posiłek, np. sałatka z mięsem drobiowym i kaszą, kanapka z pełnoziarnistego pieczywa, owsianka z owocami i bakaliami. Można również jeść zupy (bez dodatku śmietany i mąki), grillowane i gotowane ryby oraz owoce morza i sushi.

Faza III – koktajlem zastępujesz już tylko śniadanie, jesz dwa normalne posiłki i dwie przekąski. Poza posiłkami i przekąskami dieta zaleca picie wody – ok. 2 litrów dziennie. Można dodawać do niej świeżą miętę i sok wyciśnięty z cytrusów. W jadłospisie najbardziej pożądane są: jagody, gruszki, winogrona, wiśnie, czereśnie, pomarańcze, ananasy, jabłka, banany, szpinak, awokado, beztłuszczowy, zwykły jogurt grecki, niskotłuszczowy ser ricotta, indyk, kurczak, wołowina, tuńczyk, krewetki, białka jajek, mleko migdałowe i kokosowe, hummus, fasola cannellini, pieprz czerwony, ziemniaki i bataty, majonez o niskiej zawartości tłuszczu, pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż, makaron soba.

Uwaga! Można jeść popcorn jako przekąskę – jednorazowo nie więcej jednak niż szklankę.

Ważne

Aktywność jest niezbędna

W każdej fazie diety Pasternak zaleca umiarkowany ruch. Nie trzeba jednak spędzać godzin na siłowni. Koniecznie natomiast trzeba przejść każdego dnia ok. 10 tys. kroków. Aby ułatwić sobie kontrolowanie ich liczby, najlepiej zaopatrzyć się w krokomierz lub zainstalować w telefonie aplikację, która będzie mierzyła, czy udało się wypracować zalecaną normę. Warto również wprowadzić dodatkowe zmiany, np. zamienić jazdę windą na chodzenie po schodach, autobus na rower itp. W drugiej fazie diety można też dołożyć tzw. trening obwodowy: w ciągu 5-7 minut wykonujesz po kolei energiczne ćwiczenia, np. przysiady z ciężarkami, szybki trucht, „pajacyki”, pompki. Taki rodzaj treningu pomaga budować mięśnie i rozruszać stawy, zapobiegając stanom zapalnym, a także poprawia wrażliwość tkanek na insulinę, zmniejszając insulinooporność. Ważny jest sposób wykonywania ćwiczeń: robisz 20 powtórzeń, następnie 10 sekund odpoczynku i kolejna seria.

Efekty diety Body Reset

Stosując się ściśle do zaleceń Pasternaka, uda się – bez liczenia kalorii – schudnąć 2-3 kg. Przy znacznej nadwadze można przedłużyć trzecią fazę diety (z jednym sycącym koktajlem zamiast posiłku) na kolejne 15 dni. Taki „reset” warto też stosować raz w roku, np. wiosną, ponieważ pomaga odzyskać energię i siły witalne po zimie. Największą korzyścią – jak obiecuje słynny trener – jest trwale przyspieszony metabolizm i brak efektu jo-jo. Dieta bazująca na koktajlach dostarcza więcej świeżych warzyw i owoców, jest więc bogata w błonnik, makro- i mikroelementy w łatwo przyswajalnej postaci. Poza tym doskonale nawadnia. Jest wygodna – koktajle i przegryzki można zabrać ze sobą do pracy. Jak większość diet krótkotrwałych, także Body Reset ma swoje minusy. Niełatwo przejść I fazę, ponieważ może pojawiać się głód. Niestety, duża ilość surowych produktów może powodować wzdęcia i inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego u osób o wrażliwych żołądkach. Nie każdy wytrwa pierwsze dni bez ciepłych posiłków.

Dieta Body Reset - przepisy na koktajle

Śniadanie

Smoothie bananowe ze szpinakiem i pietruszką - 190 kcal

Składniki: średni banan / 3/4 szklanki mleka migdałowego / duża garść szpinaku / pęczek natki pietruszki Wrzuć do blendera opłukany szpinak i natkę pietruszki. Dodaj banan i mleko owsiane. Zmiksuj i wypij od razu.

Koktajl limonkowy z amarantusem - 210 kcal

Składniki: szklanka jogurtu greckiego / 1/2 limonki / łyżeczka miodu / łyżka amarantusa ekspandowanego / łyżka otrąb owsianych Zmiksuj jogurt z sokiem z limonki i miodem, dodaj amarantus i otręby, wymieszaj.

W porze lunchu

Koktajl z buraka i marchwi - 200 kcal

Składniki: średnia marchew / mały burak / jabłko / plaster imbiru / łyżka soku z limonki / łyżeczka oleju z pestek winogron Warzywa i imbir obierz. Wszystkie składniki zblenduj.

Koktajl malinowo-kokosowy

Składniki: szklanka malin / małe jabłko / 2 łyżeczki wiórków kokosowych / ew. odrobina wody Zmiksuj maliny z kawałkami jabłka i posyp podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. W razie potrzeby rozrzedź niewielką ilością wody.

Na kolację

Koktajl z rukoli, awokado, limonki i kiwi - 220 kcal

Składniki: dojrzałe awokado / łodyga selera naciowego / 2 kiwi / garść rukoli / limonka / miód Dojrzałe awokado przekrój i wyjmij miąższ. Kiwi i limonkę obierz i pokrój. Rukolę umyj i porwij. Umyj i pokrój łodygę selera. Zmiksuj wszystkie składniki. Dosłodź do smaku miodem.

Koktajl z jarmużu i pietruszki - 180 kcal

Składniki: garść jarmużu / garść roszponki / średnia, dojrzała gruszka / pomarańcza / szczypta pieprzu czerwonego Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Koktajl posyp czerwonym pieprzem.

Body Reset - przepisy do drugiej i trzeciej fazy diety

Dorsz migdałowy - 420 kcal

Składniki: filet z dorsza / łyżka mleczka kokosowego / 1/2 cytryny / łyżeczka płatków migdałowych / mały por / 3/4 szklanki ugotowanego brązowego ryżu / szczypta kurkumy / sól, pieprz Dorsza dopraw, obłóż plastrami cytryny i ugotuj na parze. Por pokrój i uduś w mleczku kokosowym z kurkumą. Rybę podaj posypaną płatkami migdałowymi, z ryżem i z porem.

Pieczony burak z ryżem i sosem ogórkowym - 390 kcal

Składniki: średni burak / 3/4 szklanki ugotowanego brązowego ryżu / 1/2 szklanki kefiru / 2 ogórki gruntowe / ząbek czosnku / łyżka sezamu / łyżka oleju rzepakowego Burak pokrój w plasterki, ułóż na blasze, skrop olejem i upiecz w piekarniku. Kefir wymieszaj z tartymi ogórkami i wyciśniętym czosnkiem. Plasterki buraka podawaj z ryżem i sezamem oraz sosem ogórkowym.

Sałatka z suszonych pomidorów i mięty - 320 kcal

Składniki: 1/4 sera feta / 2 suszone pomidory / 2 łyżki posiekanej mięty / 2 łyżki ugotowanej edamame (młodej soi) lub ciecierzycy / łyżeczka oliwy / czerwony pieprz / tymianek Pokrój pomidory i fetę, dodaj miętę i soję lub ciecierzycę. Skrop je oliwą i dopraw pieprzem oraz tymiankiem.

Omlet z wędzonym łososiem, awokado i szczypiorkiem - 350 kcal

Składniki: 3 białka / 1/2 awokado / łyżeczka sera ricotta / plaster wędzonego łososia / 1/2 cebuli czerwonej / łyżka oleju rzepakowego / szczypiorek / sól, pieprz Awokado obierz, rozgnieć widelcem, białka rozkłóć. Łososia pokrój w drobne paseczki. Cebulę obierz, poszatkuj w pióra. Wszystko wymieszaj, dopraw i podsmaż na oleju. Na omlet wyłóż ricottę, posyp szczypiorkiem.

Hummus z pieczywem - 360 kcal

Składniki: 3 łyżeczki pasty tahini / 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki / łyżeczka oleju sezamowego / łyżeczka czarnego sezamu / łyżeczka soku z cytryny / ząbek czosnku / 2 kromki pieczywa razowego Pastę tahini, olej sezamowy, czosnek, sok z cytryny miksuj powoli, dodając ciecierzycę. Wymieszaj z sezamem. Podawaj z pieczywem razowym.

miesięcznik "Zdrowie"