Dieta kapuściana. Przepis na zupę z kapusty, która jest podstawą diety kapuścianej

2013-03-28 9:07 ap

Dieta kapuściana jest bardzo prosta - jej podstawą jest zupa kapuściana, którą w dowolnej ilości jesz, kiedy chcesz. Zupa z kapusty nie zawiera soli ani tłuszczu, ale za to można do niej dodać wiele przypraw. Poznaj przepis na zupę z kapusty.

Zupa z kapusty, na której opiera się dieta kapuściana, jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Najlepiej od razu ugotować większą porcję i przechowywać ją w lodówce, za każdym razem odlewając do podgrzania odpowiednią porcję. Oto przepis na zupę z kapusty.

Zupa z kapusty: przepis

Składniki:

  • główka kapusty (biała lub włoska),
  • 6 dużych cebul (posiekane),
  • 6 pomidorów,
  • 2 papryki,
  • 2 marchewki,
  • pęczek selera naciowego
  • pietruszka, pieprz, curry, koper, oregano, estragon, czosnek, bazylia, listki laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek.

Wykonanie:
Kapustę poszatkuj, pomidory obierz ze skórki. Pozostałe warzywa pokrój na drobne kawałki i zalej trzema litrami wody, zagotuj. Przyprawy dodaj, gdy zupa jest już prawie gotowa.

Dieta kapuściana: zalety kapusty

Kapusta należy do najmniej kalorycznych, a jednocześnie najbardziej odżywczych warzyw. Zawiera mało węglowodanów, trochę białka i zero tłuszczu. Za to jest w niej porządna porcja substancji balastowych (czyli błonnika) usprawniających przemianę materii. Poza tym kapusta jest źródłem potasu, który zapewnia organizmowi zrównoważoną gospodarkę wodną, likwiduje opuchlizny i wzmacnia serce. Sporo w niej także witaminy C działającej ochronnie na komórki.
Uwaga: włoska kapusta jest łatwiej strawna niż zwykła biała.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019
KOMENTARZE
nina
|

a może goloneczke?

Nick
|

Można dodać trochę świeżego boczku - nie wariujcie.

bea
|

wlasnie 2 dzien