Dieta kapuściana. Herbatki ziołowe wspomogą odchudzanie przy diecie kapuścianej - PRZEPISY

2013-03-28 9:17

Dieta kapuściana to nie tylko dieta odchudzająca, ale również, dzięki właściwościom kapusty, dieta oczyszczająca. Jeśli chcesz wzmocnić działanie oczyszczające odchudzającej diety kapuścianej, pij herbatki ziołowe. Podajemy trzy przepisy na herbatki ziołowe, pomocne nie tylko w diecie kapuścianej.

zioła
Autor: Photos.com Zioła od wieków uważane są za rośliny lecznicze, pomagające w walce z wieloma chorobami. Należy jednak pamiętać, że również te, z pozoru bezpieczne preparaty, użyte w nadmiarze mogą poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu.

Herbatki ziołowe mogą zwiększyć skuteczność diety kapuścianej. Dieta kapuściana, nawet bez stosowania herbatek ziołowych, pozwala schudnąć średnio około 5 kilogramów w ciągu tygodnia. Równocześnie działa na organizm oczyszczająco - odciąża żołądek i odtruwa wątrobę, a dzięki dużej zawartości błonnika usprawnia trawienie. Może warto wzmocnić te efekty herbatkami ziołowymi?

Dieta kapuściana: jakie herbatki ziołowe są najlepsze?

W trakcie diety kapuścianej warto pić napary z ziół, które przyśpieszają metabolizm, działają moczopędnie, żółciopędnie i mają właściwości lekko przeczyszczające. Masz do wyboru m.in. wyciąg z karczocha, czarnej rzodkwi, brzozy brodawkowatej, mniszka lekarskiego i morszczynu.

Przepis na wywar z korzenia pietruszki

Warto także wspomóc się wywarem z korzenia pietruszki, który działa moczopędnie i ułatwia samooczyszczanie się organizmu (ugotuj korzeń pietruszki, cebulę i por, przecedź i wypij szklankę wywaru do obiadu).

Herbatka z brzozy brodawkowatej - przepis

Herbatka z brzozy brodawkowatej działa moczopędnie i przeciwobrzękowo. 2-3 łyżki liści brzozy zalej 2 szklankami wrzącej wody. Ogrzewaj do wrzenia i lekko gotuj pod przykryciem 3 minuty. Odstaw na 10 minut, po czym przecedź. Pij porcjami po pół szklanki 2 razy dziennie między posiłkami.

Herbatka z mniszka pospolitego - przepis

Herbatka z mniszka pospolitego działa moczo- i żółciopędnie: 2 łyżki rozdrobnionego korzenia zalej 2 szklankami gorącej wody i odstaw do napęcznienia na ok. godzinę. Następnie ogrzewaj powoli do wrzenia i gotuj pod przykryciem 3-5 minut. Odstaw na 10 minut, przecedź. Pij pół szklanki 2 razy dziennie na godzinę przed posiłkiem.