Dieta hiszpańska: przepisy. Przepisy tworzące jadłospis w diecie hiszpańskiej

2015-07-13 7:49

Dieta hiszpańska pozwala wykorzystać różnorodne przepisy, dlatego jej cechą charakterystyczną jest bogactwo smaków. Należy jednak pamiętać, aby wartość energetyczna każdej porcji nie przekraczała 160 kcal. Proponujemy przepisy, z których możesz zbudować jadłospis w diecie hiszpańskiej.

Dieta hiszpańska: przepisy. Przepisy tworzące jadłospis w diecie hiszpańskiej
Autor: Photos.com Dieta hiszpańska: przepisy. Przepisy tworzące jadłospis w diecie hiszpańskiej

Spis treści

  1. Dieta hiszpańska: przepis na hiszpański chłodnik pomidorowy (gazpacho)
  2. Dieta hiszpańska: przepis na hiszpański omlet ze szpinakiem
  3. Dieta hiszpańska: przepis na filet z kurczaka z bakłażanem

Przepisy, jakie oferuje dieta hiszpańska wymagają starannego odmierzania produktów, które wchodzą w ich skład. Podstawowa zasada diety hiszpańskiej brzmi bowiem: nie można dostarczyć organizmowi więcej niż 1300 kcal dziennie. Oto przepisy, które pozwolą ci skomponować jadłospis w diecie hiszpańskiej.

Dieta hiszpańska: przepis na hiszpański chłodnik pomidorowy (gazpacho)

Składniki (na 4 porcje)

  • 1 kg pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1 mała zielona papryka
  • 1 ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łyżeczek octu winnego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • szczypta kuminu
  • sól, pieprz biały mielony

Przygotowanie:

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Wszystkie warzywa pokrój i zmiksuj w blenderze, dodając ocet winny, sól, biały pieprz i kumin. Pod koniec miksowania dodaj oliwę z oliwek. Po zmiksowaniu chłodnik przecedź przez sito. Gazpacho podawaj w miseczkach.

Dieta hiszpańska: przepis na hiszpański omlet ze szpinakiem

Składniki (na 2 porcje)

  • 25 dag liści szpinaku
  • 5 jajek
  • cebula
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • średni ugotowany ziemniak
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Liście szpinaku opłucz, przelej wrzątkiem na sicie, osącz, drobno pokrój. Jajka rozbij, zmiksuj, przypraw solą i pieprzem. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Ziemniak rozgnieć widelcem. Wymieszaj na patelni z cebulą i szpinakiem, przypraw do smaku gałką muszkatołową. Wlej zmiksowane jajka, przemieszaj delikatnie całość tak, aby jajko dostało się pomiędzy wszystkie warstwy: ziemniaka, szpinaku i cebuli. Przykryj pokrywą. Usmaż na małym ogniu placek podobny do pizzy.

Dieta hiszpańska: przepis na filet z kurczaka z bakłażanem

Składniki (na 6 porcji)

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 bakłażan
  • 1 pomidor suszony
  • 1 pomidor świeży
  • przyprawy: sól, curry, papryka słodka, zioła prowansalskie, świeże bazylia i oregano
  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • średniej wielkości cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • starty ser żółty
  • oliwa z oliwek
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Umyty bakłażan przekrój na pół. Wykrój miąższ i pokrój go w kostkę. Następnie w bakłażanowe "łódeczki" włóż okrojony miąższ. Odstaw, by puściły sok. Pierś kurczaka pokrój w kostkę, obtocz w przyprawach, a następnie wrzuć o miski z oliwą z oliwek i wymieszaj. Tak przygotowane kawałki kurczaka podsmaż na patelni. Ugotuj ryż z dodatkiem curry. Na patelni podsmaż kawałki bakłażana, cebulę i czosnek. Przygotuj sos: włóż do blendera podsmażoną cebulkę z czosnkiem, jogurt,oba pomidory oraz garść startego sera. Całość zmiksuj na gładką masę. Do bakłażana nakładamy trochę ryżu, podsmażonego kurczaka i miąższ bakłażana, a następnie całość zalewamy sosem. Na koniec posypujemy posiekaną bazylią i oregano. Włóż bakłażana do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz przez 25 min.