Dieta cebulowa: przepisy. Przepisy tworzące jadłospis w diecie cebulowej

2013-11-06 9:00 Monika Majewska

Dieta cebulowa oferuje przepisy, w których podstawę stanowią warzywa cebulowe, takie jak cebula, czosnek, por i szczypior. Mimo że dieta cebulowa jest oparta tylko na tych kilku warzywach, jest różnorodna i przełamuje monotonię charakterystyczną dla wielu diet odchudzających. Zobacz przykładowe przepisy, z których możesz zbudować jadłospis w diecie cebulowej.

Przepisy, jakie oferuje dieta cebulowa, są zdominowane przez warzywa cebulowe. Nie oznacza to jednak, że dieta cebulowa charakteryzuje się monotonią smaku. Wręcz przeciwnie - z cebuli, czosnku oraz pora i szczypiorku można przygotować nie tylko zupy czy sałatki, lecz także słodkości, takie jak ciastka czy konfitury.

Dieta cebulowa: przepis na chłodnik z pora i cukinii

Składniki (na 4 porcje)

  • 2 pory
  • 3 cukinie
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka curry
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Wlej bulion drobiowy do garnka i doprowadź do wrzenia.
2. Pora pokrój w kostkę, a cukinię w cienkie plastry. W garnku z rozgrzaną oliwa z oliwek podsmaż pory. Następnie dodaj cukinię i curry. Na koniec wlej gorący bulion.
3. Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie gotuj przez ok. 30 min. Potem pozostaw do wystygnięcia.
4. Po przestudzeniu dodaj jogurt i zmiksuj blenderem. Wstaw na ok. 1 godzinę do lodówki.

Dieta cebulowa: przepis na zupę cebulowo-jabłkową z musztardą

Składniki (4 porcje)

  • 1 jabłko
  • 4 cebule
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki średnio ostrej musztardy

Przygotowanie:

Pokrojoną w talarki cebulę podsmaż w garnku z oliwią z oliwek. Następnie wsyp pokrojony w kostkę czosnek, wlej bulion i zagotuj. Potem dodaj musztardę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

Obierz jabłka, usuń pestki i zetrzyj je na tarce, a następnie dodaj do zupy. Zupę pozostaw na małym ogniu na ok. 10 minut. Potem całość zmiksuj na gładką masę.

Dieta cebulowa: przepis na tartę cebulową z podgrzybkami

Składniki (na 6 porcji)

Ciasto Farsz
  • 1/3 szklanki mąki razowej
  • 1/3 szklanki otrąb pszennych
  • 1/3 szklanki płatków jęczmiennych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, oregano, bazylia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 duże zwykłe cebule
  • 2 podgrzybki (mogą być suszone)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki jogurtu sojowego lub mleka
  • sól i szczypta chili do smaku

Przygotowanie:

1. Pokrój cebulę w piórka i podsmaż ją bez dodatku tłuszczu na nieprzywierającej patelni. Następnie dodaj pokrojone grzyby, sól, szczyptę chili i dokładnie wymieszaj.
2. Aby wyrobić ciasto, połącz mąkę, otręby i płatki jęczmienne, a także jajko. Zagniecione ciasto rozwałkuj na okrągły placek i przełóż na wysmarowaną oliwą blachę do tarty.
3. Następnie przełóż farsz na ciasto i wstaw do nagrzanego do temperatury 180 st. C. piekarnika. Piecz przez 40-45 minut.

Dieta cebulowa: przepis na ciasteczka cebulowe

Składniki:

  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 10 dag masła
  • żółtko
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 cebule średniej wielkości
  • sól

Przygotowanie:

1. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, dodaj masło, jogurtu i żółtko. Następnie zagnieć ciasto.
2. Cebule pokrój w drobną kostkę i wsyp do ciasta, dokładnie je wyrób, a potem rozwałkuj. Foremkami wycinaj wybrane kształty.
3. Ciasteczka ułóż na blasze, wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180°C do czasu, aż się zarumienią.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE