Dieta 1500 kcal. Dzienny jadłospis w diecie 1500 kalorii. Jak wygląda jadłospis w diecie 1500 kcal?

2013-04-05 8:22

Dieta 1500 jest zdrowa, bo zaspokaja wszystkie potrzeby organizmu. Jadłospis w diecie 1500 kcal może być bardzo urozmaicony, trzeba tylko pamiętać by nie jeść potraw smażonych, tłustych i słodkich. Ile jakich produktów możesz zjeść, wybierając odchudzanie z dieta 1500 kcal? Jak wygląda przykładowy, jednodniowy jadłospis w diecie 1500 kcal?

Dieta 1500 kcal. Dzienny jadłospis w diecie 1500 kalorii. Jak wygląda jadłospis w diecie 1500 kcal?
Autor: Photos.com Dieta 1500 kcal. Dzienny jadłospis w diecie 1500 kalorii. Jak wygląda jadłospis w diecie 1500 kcal?

Dieta 1500 kcal może stać się twoim planem żywieniowym na całe życie. Jadłospis w diecie 1500 kcal możesz tak skomponować, by nie był nudny. Ilość i różnorodność produktów dozwolonych w diecie 1500 kcal umożliwia takie komponowanie posiłków, by zadowoliły najbardziej wybredne podniebienie.

Dieta 1500 kcal: co możesz zjeść w ciągu dnia?

Według diety 1500 kalorii w ciągu jednego dnia możesz zjeść:

  • pieczywo razowe - 175 g - do wyboru: 4 kromki pieczywa razowego, 2 bułki grahamki, 3 mniejsze bułki z ziarnami
  • makarony, kasze, ryż - 30 g gotowego produktu do wyboru:
  • 3 płaskie łyżki produktu przed ugotowaniem, 1/3 torebki (po 10 dag) przed ugotowaniem
  • mleko (max. 2% tłuszczu) - 400 g - 2 szklanki lub naturalne produkty mleczne: twaróg chudy - 50 g; plaster sera 5,5 cm x 1,5 cm
  • jajka - 15 g czyli 1/3 średniej sztuki (w sumie 2-3 jajka tygodniowo)
  • mięso, drób, ryby - 120 g - do wyboru: duży filet z ryby, 1 i 1/2 udka bez skóry, kawałek mięsa 18 cm x 15 cm
  • wędliny - 30 g - do wyboru: 3 małe plasterki (np. polędwicy sopockiej), 1 i 1/2 dużego plasterka (np. szynki z indyka)
  • olej, oliwa - 20 g czyli 2 łyżki
  • margaryna - 10 g, 2 małe łyżeczki
  • ziemniaki - 200 g czyli 3 średnie sztuki
  • warzywa - 400 g - do wyboru: 4 duże pomidory, 8 ogórków gruntowych, 2 brokuły, 2 średnie papryki, 8 buraków
  • owoce - 200 g - do wyboru: 2 średnie sztuki (np. jabłko, brzoskwinia, kiwi, nektarynka, banan), 2 szklanki małych owoców sezonowych (malin, jagód, porzeczek, truskawek), 20 sztuk owoców pestkowych (np. czereśni, wiśni) lub winogron, 6 sztuk większych owoców pestkowych (np. śliwek, mirabelek), nektarynka

Dieta 1500 kcal: dzienny jadłospis

  • śniadanie - grahamka cienko posmarowana miękką margaryną, 2 plasterki polędwicy drobiowej, sałatka z cykorii, pomidora i ogórka kwaszonego z łyżeczką oliwy i świeżymi ziołami, kawa zbożowa na mleku 2% bez cukru
  • II śniadanie - chudy twarożek zmiksowany z jagodami lub truskawkami (mogą być mrożone) i płatkami owsianymi
  • obiad - miseczka zupy pomidorowej zabielana jogurtem naturalnym z brązowym ryżem, filet z dorsza w sosie jogurtowo- paprykowym, ziemniaki w mundurkach, gotowane brokuły, kompot bez cukru
  • podwieczorek - kisiel owocowy, duża brzoskwinia lub jabłko
  • kolacja - sałatka z kurczakiem, kromka chleba razowego, zielona herbata bez cukru