Dieta Dukana – czy dieta białkowa Dukana to naprawdę dieta cud?

2010-10-20 12:00

Czy dieta Dukana - stworzony przez francuskiego lekarza program Protal to rzeczywiście dieta cud? Co spowodowało, że dieta Dukana jest tak popularna?

Dieta Dukana - czy dieta białkowa Dukana to naprawdę dieta cud?
Autor: Thinkstockphotos.com

Francuski internista doktor Pierre Dukan, od 30 lat specjalizujący się w dietetyce, opracował metodę żywienia, która – jak twierdzi – bez wyrzeczeń i głodu ma spowodować dużą i szybką, a co najważniejsze, trwałą utratę wagi. W jaki sposób?
Kompletny plan żywieniowy składa się z 4 faz.
Zaczyna się fazą uderzeniową, tzw. atakiem. Polega ona na spożywaniu wyłącznie białka. Możesz jeść tylko chude mięso, ryby i odtłuszczony nabiał. Etap ten trwa 5 dni i w tym czasie zabronione jest jedzenie czegokolwiek, co nie widnieje na opracowanej przez Dukana liście.
Po fazie ataku przychodzi pora na fazę naprzemienną. Opiera się ona na jedzeniu produktów z fazy 1. i jednej porcji niektórych owoców lub warzyw dziennie. Faza ta trwa tydzień na każdy utracony kilogram, czyli jeśli zrzucisz 5 kg, etap ten będziesz musiała utrzymać przez 5 tygodni.
Potem następuje faza 3. – utrwalająca wagę. Tu oprócz białka można jadać 2 kromki chleba oraz jedną porcję sera żółtego i warzyw dziennie. Ten etap trwa kolejne 10 dni na każdy utracony kilogram, więc jeśli uda ci się pozbyć 15 kg, będziesz musiała zadowolić się tymi produktami przez 150 dni. Monotonię pomogą przełamać 2 obfite posiłki w tygodniu, podczas których możesz jeść to, na co tylko masz ochotę.
Ostatnim etapem diety jest faza trwałej stabilizacji i ma ona zapobiec efektowi jo-jo. Polega na jadaniu w jeden dzień w tygodniu (do końca życia!) wyłącznie produktów wysokobiałkowych.
Podczas 3 pierwszych etapów diety zakazany jest alkohol (zawiera węglowodany). Za to nie ma potrzeby obliczania ilości konsumowanych produktów – jesz tyle, na ile masz ochotę.

Popularna dieta Dukana

Wydaje się, że to właśnie przez brak ograniczeń ilościowych dieta ta stała się tak popularna. Zwykle chudnięcie kojarzyło się ze żmudnym wyliczaniem każdej kalorii, miniaturowymi posiłkami i ciągłym uczuciem głodu. U Dukana nie dość, że nie chodzisz głodna, to kilogramy znikają w zawrotnym tempie.

Na dietę białkową przechodzą gwiazdy oraz zwykli ludzie marzący o tym, by zrzucić nadwagę. W Polsce cieszy się ona tak wielką popularnością, że Dukan wydał właśnie przeznaczoną specjalnie dla nas książkę kucharską! Osoby na diecie białkowej na forach internetowych dzielą się swoimi sukcesami. „Drogie panie, chciałam się pochwalić, planowałam zrzucić 6 kg, a w miesiąc schudłam 10!” – pisze na forum szczęśliwa Ewa. Na dowód załącza zdjęcia. Różnicę widać gołym okiem, tylko jak na to wszystko reaguje organizm?

Zdaniem eksperta
dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, Warszawski Uniwersytet Medyczny, prezes Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka

W odchudzaniu nie liczy się moda

Trudność mówienia o diecie Dukana polega na tym, iż nie ma wieloletnich obserwacji naukowych – jest stosunkowo nowa. Moje wątpliwości biorą się stąd, że spożycie białka ponad dwukrotnie przewyższa ilości zalecane jako bezpieczne. Osoby, które ją stosowały, wracają do wagi sprzed diety, i to bardzo szybko.
Choć najbardziej niebezpieczne, a zarazem bardzo popularne są wszystkie diety opierające się tylko na jednym składniku pokarmowym (np. białkowa, tłuszczowa), to warto pamiętać, że nasz organizm nie jest do tego przystosowany.

Dieta Dukana narusza równowagę składników w organizmie

Ludzkie ciało zbudowane jest z węglowodanów, tłuszczów, białek i wody. Wszystkie te składniki odgrywają w organizmie bardzo istotną rolę. Głównym zadaniem węglowodanów i tłuszczów jest dostarczenie organizmowi energii. Bez niej nie jest on w stanie normalnie funkcjonować. Białka zaś stanowią budulec wszystkich tkanek w organizmie. Dzięki nim ciało może się regenerować. Problem w tym, że aby człowiek „działał” prawidłowo, potrzebna jest równowaga między tymi składnikami. Gdy dostarczasz organizmowi tylko białko, ten zostaje odcięty od swojego źródła energii. Zaczyna ją czerpać z zapasów odłożonych w tkance tłuszczowej. Dlatego utrata wagi jest tak szybka.

Ważne

Dobre strony diety białkowej

Pomimo że dieta Dukana jest na cenzurowanym u większości dietetyków, którzy raczej nie dostrzegają jej zalet, to warto przywołać także jej jaśniejsze strony. Z pewnością zwraca ona uwagę na niezwykle istotną rolę białka w organizmie. Zaleca jedzenie ryb, które są świetnym źródłem kwasów omega-3. Z diety tej można też wziąć wiele dobrego: wyeliminować słodycze, wprowadzić do jadłospisu chude mięso oraz warzywa i owoce (ale w większej ilości, niż zaleca Dukan). Osoby na diecie białkowej mają pić dużo wody. Dukan zaleca też codzienną aktywność fizyczną – ruch ma wpływ na twoją wagę.

Niekorzystny wpływ diety białkowej na nerki i mózg

Ceną, jaką można zapłacić za ekspresowy spadek wagi, jest zdrowie. Tak duża ilość samego białka nie działa korzystnie na organizm.

Pierwszą ofiarą diety mogą paść nerki. Proces trawienia białka wymaga bowiem wydalenia produktów jego przemiany – toksycznych dla organizmu związków azotowych. To duże obciążenie dla nerek, które nie radzą sobie z usunięciem tak znacznej ilości toksyn. Może dojść do schorzeń tego narządu.
– Produkty pochodzenia białkowego mogą stać się onkogenami, czyli czynnikami zwiększającymi ryzyko wystąpienia nowotworów. Istnieje zagrożenie, że stosowanie tej diety przez dłuższy czas wyzwoli raka – ostrzega doc. Kozłowska -Wojciechowska.
Nie wolno też zapomnieć o najważniejszym narządzie, jakim jest mózg. Do funkcjonowania potrzebuje on glukozy (jest dla niego tak ważna jak tlen), a ta musi być stale do jego dyspozycji. Ale proces zamiany białka na glukozę jest jednym z najbardziej obciążających organizm, dlatego mózg potrzebuje łatwo wydzielanej glukozy pochodzącej z węglowodanów.

Dieta Dukana uboga w witaminy i minerały

Dukan zdaje się zapominać też o niezbędnych dla organizmu składnikach obecnych w warzywach i owocach. – Jedna ich porcja dziennie to za mało! Należy pamiętać, że nawet jeśli uzupełnia się niedobory witamin i minerałów przez suplementację, to także nie jest naturalne – podkreśla doc. Kozłowska-Wojciechowska. Jeśli mimo wszystko myślisz o przejściu na tę dietę, suplementy są koniecznością.

miesięcznik "Zdrowie"