Czy metabolizm zwalnia wraz z wiekiem? Wyniki badań zaskakują

2021-08-13 13:10

Nowe badania z Duke University nad metabolizmem przynoszą zaskakujące wieści. Do tej pory wierzono, że najsprawniejszy metabolizm występuje w okresie dojrzewania, a pomiędzy 30. a 40. rokiem życia spowalnia, przez co znacznie trudniej jest utrzymać wagę. Co nowego odkryli naukowcy na ten temat?

Jak się okazuje, dotychczasowa wiedza i poglądy na temat metabolizmu nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością. Badania wykazały, że spowolnienie systemu metabolicznego niekoniecznie musi mieć powiązanie z wiekiem.

Jak pobudzić metabolizm? [RADY DIETETYKA]

Badania nad metabolizmem

„Chcieliśmy zrozumieć, jak nasze ciała zmieniają się w ciągu życia” - powiedział współautor badania dr Herman Pontzer, profesor antropologii ewolucyjnej na Duke University.

Pontzer wraz z międzynarodowym zespołem naukowców przeanalizowali przeciętne spalanie kalorii przez ponad 6600 osób w wieku od 1 tygodnia do 95 lat w trakcie codziennego życia w 29 krajach na całym świecie.

Dotychczasowe badania mierzyły tylko, ile energii zużywamy na potrzeby utrzymania funkcji życiowych, takich jak oddychanie, trawienie, pompowanie krwi – kalorie, które spalamy, pozostając przy życiu, zwane również naszym podstawowym tempem metabolizmu (BMR).

Według dr Jacqueline A. Vernarelli, dyrektora ds. edukacji naukowej i konsultacji w College of Health Professionals na Sacred Heart University w Connecticut, nasz BMR jest naszym „kosztem utrzymania”. To energia, niezbędna wyłącznie do utrzymania podstawowych procesów fizjologicznych w spoczynku.

Jak się okazuje, BMR nie odzwierciedla wszystkich kalorii, które spalamy, będąc aktywnymi, ponieważ nie uwzględnia codziennych czynności, takich jak wchodzenie po schodach, stukanie w klawiaturę czy myślenie. 

Co nowego ustalono?

Metabolizm u niemowląt

Badanie wykazało, że niemowlęta mają najlepszy metabolizm - w ciągu pierwszych 12 miesięcy życia spalają kalorie o 50 procent szybciej, niż dorosły. Wynika to między innymi z faktu, że w ciągu pierwszego roku życia potrajają one swoją masę z dnia narodzin, a do tego potrzebna jest energia.

Metabolizm u nastolatków

Po gwałtownym wzroście w okresie niemowlęcym, nasz metabolizm zwalnia o około 3 procent każdego roku, aż do osiągnięcia 20 roku życia. Naukowcy nie zaobserwowali wzrostu dziennego zapotrzebowania na kalorie u nastolatków, nawet biorąc pod uwagę gwałtowny wzrost mający miejsce w okresie dorastania.

Metabolizm w wieku średnim

Często myślimy, że osiągając wiek średni można po prostu patrzeć na jedzenie i przybierać na wadze, jednak okazuje się to nieprawdą.

Naukowcy odkryli, że wydatki na energię między 20. a 50. rokiem życia były najbardziej stabilne. Nawet w czasie ciąży potrzeby kaloryczne kobiety nie były większe, ani mniejsze niż oczekiwano, biorąc pod uwagę dodatkową wagę rosnącego dziecka.

Kiedy metabolizm zwalnia?

Dane sugerują, że nasz metabolizm nie spowalnia znacząco przed osiągnięciem 60 roku życia. Spowolnienie wynosi nieco mniej niż 1 procent rocznie. Dopiero po osiągnięciu 90. roku życia organizm potrzebuje o około 25 procent mniej kalorii każdego dnia. Częściowo winna może być temu utrata mięśni następująca naturalnie wraz z wiekiem, ponieważ mięśnie spalają więcej kalorii niż tłuszcz. W związku z tym badacze podkreślają, jak ważne jest utrzymanie masy mięśniowej i regularna aktywność fizyczna, aby uniknąć stopniowego przybierania na wadze wraz ze starzeniem się.

Zdrowe nawyki są kluczem do utrzymania prawidłowej wagi wraz z upływem lat. Im mniej mamy masy mięśniowej, tym mniej aktywnej metabolicznie tkanki w naszym ciele, co z kolei zmniejsza ilość kalorii, które spalamy każdego dnia.

Badacze podkreślają, że ​​nie ma magicznego środka zapobiegającego przybieraniu na wadze — mogą w tym pomóc jedynie zdrowe nawyki.

Najważniejsze jest to, że nasz metabolizm nie zatrzymuje się, gdy osiągamy 30 lat. Utrzymanie prawidłowej wagi jest wynikiem kombinacji zdrowych zachowań, w tym regularna aktywność fizyczna, utrzymanie masy mięśniowej i ograniczenie spożycia kalorycznej żywności.

Wyniki badań sugerują, że spalamy kalorie najszybciej w pierwszym roku życia, przystosowując się do naszego „normalnego” tempa przed 20. rokiem życia i pozostajemy w tym stanie do 50. roku życia. Ponadto nasze zapotrzebowanie na kalorie spada jedynie o około 25 procent po osiągnięciu 90 roku życia.

Źródło:

  • Herman Pontzer, Yosuke Yamada, Hiroyuki Sagayama, Philip N. Ainslie, Lene F. Andersen, Liam J. Anderson, Lenore Arab, Issaad Baddou, Kweku Bedu-Addo, Ellen E. Blaak, Stephane Blanc, Alberto G. Bonomi, Carlijn V.C. Bouten, Pascal Bovet, Maciej S. Buchowski, Nancy F. Butte, Stefan G.J.A. Camps, Graeme L. Close, Jamie A. Cooper, Richard CooperShow lessSai Krupa Das, Lara R. Dugas, Ulf Ekelund, Sonja Entringer, Terrence Forrester, Barry W. Fudge, Annelies H. Goris, Michael Gurven, Catherine Hambly, Asmaa El Hamdouchi, Marjije B. Hoos, Sumei Hu, Noorjehan Joonas, Annemiek M. Joosen, Peter Katzmarzyk, Kitty P. Kempen, Misaka Kimura, William E. Kraus, Robert F. Kushner, Estelle V. Lambert, William R. Leonard, Nader Lessan, Corby K. Martin, Anine C. Medin, Erwin P. Meijer, James C. Morehen, James P. Morton, Teresa A. Nicklas, Robert Ojiambo, Kirsi H. Pietiläinen, Yannis Pitsiladis, Jacob Plange-Rhule, Guy Plasqui, Ross L. Prentice, Roberto A. Rabinovich, Susan B. Racette, David A. Raichlen, Eric Ravussin, Rebecca M. Reynolds, Susan B. Roberts, Albertine J. Schuit, Anders M. Sjödin, Eric Stice, Samuel S. Urlacher, Giulio Valenti, Ludo M. Van Etten, Edgar A. Van Mil, Jonathan C. K. Wells, George Wilson, Brian M. Wood, Jack Yanovski, Tsukasa Yoshida, Xueying Zhang, Alexia J. Murphy-Alford, Cornelia Loechl, Amy H. Luke, Jennifer Rood, Dale A. Schoeller, Klaas R. Westerterp, William W. Wong, John R. Speakman, Daily Energy Expenditure through the Human Life Course. Science, dostęp: 13.08
Autor
Marcelina Dzięciołowska
Marcelina Dzięciołowska
Redaktorka od lat związana z branżą medyczną. Specjalizuje się w tematyce zdrowia i aktywnego stylu życia. Prywatne zamiłowanie do psychologii inspiruje ją do podejmowania trudnych tematów w tej dziedzinie. Autorka cyklu wywiadów z zakresu psychoonkologii, którego celem jest budowanie świadomości oraz przełamywanie stereotypów na temat choroby nowotworowej. Wierzy, że odpowiednie nastawienie psychiczne jest w stanie zdziałać cuda, dlatego propaguje profesjonalną wiedzę, w oparciu o konsultacje ze specjalistami.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.