Stres to wróg sylwetki. Co robić, aby go nie zajadać?

2023-05-12 11:47

Jedni w sytuacjach stresowych nie mogą nic przełknąć, inni reagują na stres objadaniem się. Jeśli i ty zajadasz domowe kłopoty, konflikty w pracy - zerwij ze złymi nawykami żywieniowymi. Jedząc, nie rozwiążesz problemu, za to dojdzie kolejny powód do stresu – nadwaga. Aby stres nie powodował tycia, zachowaj zdrową dietę i stosuj inne sposoby rozładowywania stresu.

Stres to wróg sylwetki. Co robić, aby go nie zajadać?
Autor: Getty Images Stres to wróg sylwetki. Co robić, aby go nie zajadać?

Spis treści

  1. Co zrobić by nie "zajadać" stresu - 8 najważniejszych zasad
  2. Joga - świetna forma aktywności dla osób "zajadających" stres
  3. Przykładowe menu dla osób zestresowanych - 1200 kcal

Stres jest największym wrogiem szczupłej sylwetki. Gdy jesteś w napięciu, sięgasz po cokolwiek – batonik, pizzę, parówkę. Nawet nie zastanawiasz się, czy jesteś głodna (a nie jesteś!). W stresie organizm zwiększa poziom kortyzolu, hormonu, który sprzyja odkładaniu się tłuszczu, pojawiają się problemy ze snem. Jesteś więc zmęczona, organizm domaga się energii. Dostarczasz mu jej, i to więcej, niż potrzebuje.

„Nie stresuj się" nie działa w ogóle. Jak radzić sobie ze stresem i co mają do tego nasze jelita - odpowiada psychiatra.

Co zrobić by nie "zajadać" stresu - 8 najważniejszych zasad

  • Nim sięgniesz po jedzenie, zastanów się, dlaczego to robisz. Jesteś zdenerwowana, smutna, podekscytowana? Chcesz sobie dać nagrodę, wlepić karę? Nie tędy droga! Lepiej zamknij lodówkę i wybierz się na spacer, posłuchaj ulubionej muzyki, obejrzyj zdjęcia z wakacji albo zrób 10 głębokich wdechów i wydechów.
  • Jedzenie ma być przyjemnością samą w sobie, ale nie nagrodą czy rekompensatą. Jadaj zawsze przy stole, starannie wybieraj zastawę, dbaj o atrakcyjny wygląd dań.  Jedz powoli, delektuj się każdym kęsem.
  • Aby łatwiej zwalczyć stres, sięgaj po produkty obfitujące w magnez: gorzką czekoladę, migdały, orzechy laskowe, soczewicę, groszek, chleb pełnoziarnisty. Pij wodę mineralną bogatą w ten pierwiastek (np. Muszynianka, Piwniczanka). Unikaj kawy – pita w nadmiarze wypłukuje magnez.
  • Jadaj produkty z pełnego przemiału, kiełki, zielone i strączkowe warzywa – obfitują w witaminy z grupy B, które dbają o system nerwowy.
  • Co najmniej raz w tygodniu jedz ryby morskie. Zawarte w nich kwasy omega-3, pobudzając produkcję serotoniny, poprawiają nastrój.
  • Zadbaj o to, by dobrze spać. Dowiedziono, że bezsenność wpływa na tycie. Ostatni posiłek zjedz na 2,5–3 godziny przed położeniem się spać.
  • Żeby zaoszczędzić kalorii, stosuj sprytne zamienniki (np. chleb chrupki zamiast białego, mięso drobiowe zamiast wieprzowiny i wafle ryżowe zamiast drożdżówki).
  • Spróbuj aromaterapii – kominki zapachowe albo kąpiel z dodatkiem wonnego olejku (lawendowego, rozmarynowego) uspokaja i wycisza.

Joga - świetna forma aktywności dla osób "zajadających" stres

Znakomitą formą aktywności dla osób „zajadających” stres jest joga. Odpręża, likwiduje napięcie mięśni. Można ją ćwiczyć w domu (z pomocą DVD, podręczników). Gdy stres jest powodem dolegliwości gastrycznych, pij ziołowe herbatki (np. melisę).

Jeśli masz ciężki dzień, zrób sobie przyjemność, ale nie kulinarną – idź do kina na komedię romantyczną albo spraw sobie nową bluzkę, nawet o numer mniejszą – przecież wkrótce schudniesz.

Przykładowe menu dla osób zestresowanych - 1200 kcal

Śniadanie 330 kcal

  • musli ze świeżymi owocami, kilkoma orzechami włoskimi i pestkami słonecznika
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego (120 ml)

II śniadanie 100 kcal

  • 3 ciastka owsiane

obiad 300 kcal

  • sałatka z makaronu razowego (50 g) z tuńczykiem (pół puszki), małym pomidorem, przyprawiona sokiem z cytryny i łyżeczką oliwy, solą, pieprzem i zieleniną (koperek, szczypiorek lub natka)

podwieczorek 220 kcal

  • banan
  • sok marchwiowy (200 ml)

kolacja 250 kcal

  • chuda wędlina (5 dag)
  • sałata
  • papryka
  • 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
  • sok warzywny (200 ml).