Zbilansowana dieta dla nastolatka aktywnego fizycznie [Porada eksperta]

2016-07-03 0:09

Mam 12 lat. Uprawiam sport i prowadzę aktywny tryb życia, ale mam problem z odżywianiem. Bardzo mało jem i tylko te wybrane rzeczy. Jem płatki na śniadanie i na kolacje. Nie jem prawie warzyw, mięs, wędlin, ryb, zup, a także jem mało pieczywa. Jem tylko: ogórek, pomidor, fasola, marchewka, pietruszka, ziemniak; bułki , chleb pełnoziarnisty, dewolaj, pierś z kurczaka, nóżka z kurczaka, rosół, żurek, fasolowa po bretońsku. Czasem jem fast food, nie jem chipsów ani serów, masła, itp. Muszę mieć jakąś zbilansowaną dietę, aby nadal uprawiać sport. Czy może mi pani w tym pomóc?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Zamiast płatków na śniadanie spróbuj jeść owsianki, kasze jaglane z dodatkiem owoców i orzechów. Płatki śniadaniowe zawierają dużą ilość cukru, mają mało wartości odżywczych i nie dadzą Ci energii. Natomiast owsianka ma więcej błonnika i sprawi, że będziesz dłużej syty. Śniadanie najlepiej jest jeść w ciągu godziny od przebudzenia.

Na kolację wybieraj potrawy białkowo-warzywne, mogą to być omlety, jajecznice z warzywami, sałatki warzywne z serami, czy kurczakiem. Kolacje zjedz najpóźniej dwie godziny przed snem. Próbuj różnych warzyw w różnej formie, może znajdziesz takie, które Ci posmakują.

Przygotowuj sobie koktajle warzywno-owocowe, frytki z warzyw (marchewka, seler, pietruszka) pieczone w piekarniku. Korzystnie jest jeść 4-5 posiłków dziennie w odstępach 3-4-godzinnych. Zamiast białego pieczywa i bułek pszennych zjedz to pełnoziarniste, zawiera ono dużo więcej błonnika i ma więcej składników mineralnych.

Jako drugie śniadanie możesz pić koktajle z owoców/warzyw i jogurtu naturalnego/mleka. Obiad to mogą być kasze (jaglana, gryczana, jęczmienna), ziemniaki z produktem mięsnym i warzywami (surówka, warzywa gotowane na parze). Jeśli lubisz kurczaka, to może być, zwróć tylko uwagę, żeby nie był przygotowywany na głębokim tłuszczu. Fajnymi alternatywami dla smażenia jest grillowanie, pieczenie w foli, czy gotowanie na parze. Zupy, które wymieniłeś, też są dobre, do rosołu wybieraj makaron razowy/gryczany, a żurek i fasolowa niech nie będą zagęszczane mąką. Pij w ciągu dnia wodę, żeby nawadniać odpowiednio swój organizm.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta