Wigilia bezglutenowa - co jeść, gdy cierpisz na celiakię?

2018-12-17 15:52 Sylwia Gabryś

Wigilia bezglutenowa może być pyszna? Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, a ty na Wigilii będziesz mieć gościa, któremu dokucza celiakia? Sprawdź, co podać na wigilijny stół, gdy z menu trzeba wykluczyć gluten?

Bezglutenowa Wigilia może być nie mniejszą ucztą niż ta z tradycyjnymi daniami. Co warto wiedzieć, jak przygotować menu, aby gość na diecie bezglutenowej znalazł na stole coś dla siebie wśród dań wigilijnych?

Bezglutenowa wigilia - barszcz czerwony

Bez niego nie było by tradycyjnej wigilijnej kolacji. Podstawowym surowcem do przygotowania barszczu czerwonego są buraki ćwikłowe. Barwniki obecne w korzeniu – antocyjany – podczas gotowania wypłukują się do zupy i nadają jej intensywny rubinowy kolor. Antocyjany gwarantują nie tylko barwę potrawy, ale są także bardzo silnymi przeciwutleniaczami, które pomagają organizmowi w zmaganiu się z niszczycielskim działaniem wolnych rodników. Burak czerwony jest warzywem bardzo zasobnym w składniki mineralne, których część przenika do wywaru, a część pozostaje w rozdrobnionych burakach. Dlatego ugotowane w barszczu buraki, a także liście stanowią bardzo wartościową jarzynę, polecaną osobom z problemami krwiotwórczymi oraz przyszłym mamom z uwagi na bogactwo kwasu foliowego – niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu. Zwykle podczas gotowania barszczu dodaje się czynnika zakwaszającego: octu, kwasku cytrynowego lub soku z cytryny, gdyż bez tego dodatku dochodzi do rozpadu barwników i zmiany zabarwienia zupy z rubinowej na nieapetyczną – brunatną.
»
Bezglutenowiec – nie ma przeciwwskazań w spożyciu barszczu także zakwaszanego przez osobę z celiakią. Bezglutenowiec może też śmiało zajadać sałatki z buraków i liści tego warzywa.

Bezglutenowa wigilia - zupa grzybowa

Pojawia się na wielu stołach wigilijnych. Zupę grzybową stanowi wywar na bazie suszonych grzybów. Owocniki grzybowe są bardzo bogate w składniki mineralne: makro i mikroelementy, niezbędne do prawidłowej pracy ludzkiego organizmu. Jednak należy pamiętać, że grzyby są ciężkostrawne i niektórym mogą bardzo zaszkodzić. Ponadto zupę grzybową zwykle zaciąga się żółtkiem lub zagęszcza zasmażką z mąki.
» Bezglutenowiec – może bezpiecznie sięgnąć po porcję czystej zupy grzybowej. Nie powinien natomiast sięgać po zupę, którą gospodyni wzbogaciła o zaprawkę z mąki pszennej.

Bezglutenowa wigilia – karp, śledzie i łosoś

Dania rybne to podstawa tradycyjnej postnej wigilii. Tego wieczoru zgodnie ze zwyczajem na stole króluje karp i to pod wieloma postaciami. Karpia przygotowuje się w postaci smażonej, pieczonej, panierowanej, w zalewach octowych, z sosami oraz w galarecie. Wszystko było by w porządku, gdyby nie to, że mięso karpia jest bardzo tłuste, a przy tym wcale nie posiada wyjątkowych wartości odżywczych. Pod względem żywieniowym zdecydowanie lepiej wypadają ryby morskie: makrela, szprot, sardynka, śledź, amur, łosoś, mintaj, dorsz, tuńczyk. Mięso ryb morskich jest znacznie bardziej zasobne w kwasy tłuszczowe z grupy omega 3 i omega 6, które chronią nasz układ krwionośny przed niekorzystnymi zmianami miażdżycowymi. Ponadto jest bardziej bogate w składniki mineralne, np. jod. Spośród ryb najlepiej wybierać gatunki chude. Karpia z powodzeniem zastąpi w świątecznej „rybie po grecku” gotowany dorsz albo mintaj. W galaretach doskonale smakuje szczupak. W sałatkach sprawdza się tuńczyk i łosoś. Na stole wigilijnym nie może zabraknąć śledzi w occie, oliwie z ziołami, cebulką i kwaszonym ogórkiem, buraczkami oraz rozmaitymi sosami, w których śmietanę warto zastąpić jogurtem naturalnym.
» Bezglutenowiec – ryby to dania jak najbardziej wskazane w diecie bezglutenowej. Oczywiście wykluczyć należy wszelkie ryby panierowane, gdyż do panierek dodaje się mąki, albo bułki tartej, które szkodą tym osobom. Bezglutenowiec może jeść ryby smażone saute, śledzie pod wszelkimi postaciami, ryby w galarecie.

Wigilia bezglutenowa – bigos, pierogi, paszteciki i krokiety

Podstawowym składnikiem wszelkich wigilijnych farszów jest kapusta kwaszona z dodatkiem grzybów. Uduszoną kapustą z grzybami i lnianą oliwą nadziewa się pierogi, naleśniki, krokiety. Samodzielnym daniem jest bigos – kapusta uduszona z grzybami, rodzynkami, suszoną śliwką, niekiedy grochem. Kapusta biała, czerwona, włoska (świeża i kwaszona) pojawia się na stole wigilijnym także pod postacią rozmaitych surówek z dodatkiem marchewki, jabłka, oliwy, które wspaniale komponują się w zestawach z daniami rybnymi. Kapusta kwaszona pod względem zawartości witaminy C nie ustępuje cytrynie. Jest również skarbnicą składników mineralnych. Niestety należy pamiętać, że potrawy z udziałem kapusty kwaszonej są ciężkostrawne i wzdymające. Kapusta czerwona posiada antocyjany, które są znanymi i cenionymi przeciwutleniaczami. Na surówki wspaniale nadają się kapusty włoska i pekińska, które są bardzo delikatne i posiadają kruche liście.
» Bezglutenowiec – może bez obaw spożywać bigos wigilijny, jednak nie dla niego są naleśniki, krokiety, czy pierogi. W to miejsce lepiej upiec pasztet warzywny, czy sojowy. Ewentualnie można przygotować do krokietów, czy pasztecików ciasto bez dodatku mąki z glutenem.

Wigilia bezglutenowa – fasola i groch

Na stole wigilijnym fasola pojawia się, jako danie samodzielne – gotowane ziarno podawane z grzybowym sosem. W niektórych domach gotowany groch serwuje się wraz z duszoną kwaszoną kapustą. Takie dania, choć bardzo cenne żywieniowo (źródło białka, kwasów tłuszczowych, błonnika, witamin i składników mineralnych) są bardzo ciężkostrawne. Ponadto zawarte w roślinach strączkowych substancje mają działanie silnie gazotwórcze. Można je nie co ograniczyć stosując prawidłową obróbkę kulinarną. Nasiona należy zalać wrząca wodą i pozostawić na 3 godziny w temperaturze pokojowej, a po namoczeniu wodę odlać. Zalać świeżą wodą i gotować bez przykrycia. Działanie gazotwórcze dań z fasolą i grochem zmniejszają też przyprawy, np. majeranek.
» Bezglutenowiec – może bez obaw spożywać fasolę i groch. Musi tylko uważać na sosy serwowane do gotowanych ziaren, gdyż często do ich zagęszczenia używa się mąki pszennej zawierającej szkodliwy dla osoby z celiakią – gluten pszenny. Sosy dla bezglutenowca można zagęszczać rozgniecionymi ziarnami fasoli lub innymi zmiksowanymi warzywami.

Wigilia bezglutenowa – kutia, kompot z suszu i inne łakocie

Święta to czas, w którym spożywa się duże ilości ciast, słodyczy i innych pysznych łakoci. Na stole wigilijnym pojawia się zwykle makaron różnej postaci z masłem, miodem, makiem i bakaliami. W niektórych domach już w wigilię sięga się po ciasta. Na świątecznym stole królują ciasto drożdżowe, makowce, serniki, kutie, pierniki z orzechami, ciasta z kremami, bakaliami, owocami z zalew. Pojawiają się cukierki, czekolada, suszone bakalie i orzechy. Sięgając po słodycze warto mieć na uwadze ich znaczną kaloryczność. Zdaniem dietetyków nie ma lepszego panaceum na świąteczne rozkosze podniebienia, jak zachowanie umiaru w spożyciu wszelakich dóbr i łakoci.
» Bezglutenowiec – nie dla niego makowce, baby drożdżowe, czy kluski z makiem. Może natomiast zajadać się sernikiem, masą makową z bakaliami, suszonymi owocami, czy sezamkami. W sklepach dostępne są też specjalne wypieki dla bezglutenowców.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 9/2019 "Zdrowia": jak leczyć schorzenia stóp, fakty o chorobie Hashimoto, czerniak pokonany, miłość w jesieni życia, co mówią nasze sny, pomidory palce lizać. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i praktycznych wskazówek!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 9/2019
KOMENTARZE
Nalewka
|

"Bezglutenowiec – nie dla niego makowce, baby drożdżowe, czy kluski z makiem."

A dlaczego??? Mak nie zawiera glutenu, można upiec bardzo pyszne ciasto makowe dla celiaczków :) Kluski z makiem? A o kluskach bg autor słyszał?

Topic
|

co autor miał na myśli? chyba chaos na temat wiedzy bezglutnenowej! Tak jak napisała Mama Bezglutenowego Synka: osoba na bezglutenowej dziecie nie może mieć ani miligrama glutenu. W żadnej postaci np. ocet jest zakazany czyli wiele śledzi odpada itd. Można by wymieniać braki wiedzy autora, ale nie w tym rzecz. Chyba lekcją z tego artykuły jest jak nie pisać artykułów: niby ma być co jeść jak cierpisz na celiakę...a w tekście...na końcu każdego akapitu pojawia się słowo: "bezglutenowiec" ...szkoda, że nie mniejszym druczkiem ;)

Elżbieta
|

Są mąki bezglutenowe takie jak mąka z prosa czy amarantusa, ryżu, kukurydzy , migdałowa z których można piec wspaniałe ciasta.
Także naleśniki na krokiety dobrze się udają.
Nie akceptuję maki "bezglutenowej" ze sklepu
Trochę kreatywności i fajnie się gotuje i piecze a jak zdrowo również dla tych bez celiakii

Mama Bezglutenowego Synka
|

To będzie pierwsza wigilia, którą będę przygotowywała dla mojego Synka po diagnozie (lipiec 2013). Mimo iż już wiele wiem, cały czas szukam wartościowych informacji - moje Dziecko choruje również na cukrzycę T1. Liczyłam na ten artykuł. Autorka jednak popełnia najprostsze błędy radząc glutenowcom, jak przygotować potrawy dla tych, którzy glutenu jeść nie mogą. 1. główna zasada - kolejność i czystość przygotowywania potraw, które pod żadnym pozorem nie mogą zanieczyścić się glutenem na żadnym etapie ich przygotowywania!!!!!!!!. Po drugie przyprawy, które należy sprawdzać na zawartość glutenu, czy innych dodatków, które mogą go zawierać. NALEŻY PAMIĘTAĆ,ŻE KAŻDY NAWET NAJMNIEJSZY OKRUSZEK GLUTENU TO TRUCIZNA DLA BEZGLUTENOWCA , TO TOKSYNA!!!!!!!!!!

agadenver
|

Moje pytanie do autorki: Zastanawia mnie dlaczego Pani nie znalazła chociaż odnośników do przepisów na serniki, makowce, keks, piernik, pierogi, krokiety, paszteciki, uszka bezglutenowe? To wszystko będąc na diecie można spokojnie zjeść po przygotowaniu z mąki czy bułki tartej bezglutenowej. Wchodząc na tą stronę liczyłam na to, że znajdę jakiś nowy przepis, który będę mogła wypróbować w swoim bezglutenowym wigilijnym menu - a tu wielkie rozczarowanie...