Wigilia bez laktozy - jak przygotować? Przepisy na świąteczne wypieki bez laktozy

Czas Wigilii i Bożego Narodzenia to wielkie świętowanie i festiwal tradycyjnych potraw. Zwykle w tym czasie osoby na specjalnych dietach, z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi zastanawiają się, czy mogą jeść te same potrawy, co wszyscy, czy jednak muszą się ograniczać. Nietolerancja laktozy (czyli cukru występującego w mleku i produktach mlecznych) jest jedną z najczęstszych nietolerancji pokarmowych. Nic więc dziwnego, jeśli w twojej rodzinie pojawi się osoba z tą przypadłością. Jak przygotować wigilię bez laktozy? Czym zastąpić mleko? Sprawdź przykładowe przepisy na wigilijne dania bez laktozy.

Wigilia bez laktozy jest jak najbardziej możliwa. Osoby na diecie bez laktozy nie muszą rezygnować z wielu wigilijnych dań. Bardzo łatwo też przygotować całą Wigilię bez laktozy, bo tradycyjne dania wcale nie zawierają dużo mleka i przetworów mlecznych. Przygotowanie Wigilii bez laktozy jest również znacznie łatwiejsze niż przygotowanie Wigilii bez glutenu.

Spis treści

  1. Wigilia bez laktozy – gdzie może być ukryta laktoza?
  2. Jak przygotować Wigilię bez laktozy?
  3. Przepisy na świąteczne wypieki bez laktozy

Wigilia bez laktozy – gdzie może być ukryta laktoza?

Laktoza to cukier mleczny. Znajduje się zatem w mleku, jogurtach, śmietanach, serach, twarogach, mleku w proszku, mleku skondensowanym oraz w produktach i daniach, które powstały z ich wykorzystaniem. Typowe dania świąteczne i wigilijne, które zawierają laktozę to: 

Warto zwracać uwagę na skład gotowych produktów, gdyż często zawierają one mleko w proszku lub samą laktozę. Jednym z nich są gotowe panierki, dlatego, smażąc rybę na wigilijny stół, lepiej obtoczyć ją w bułce tartej.

Barszcz z torebki również może okazać się pod tym względem zdradliwy i zawierać laktozę. Laktoza może znajdować się ponadto w czekoladach, ciastach z cukierni, a z pewnością w ciastach z kremową masą, masą krówkową i deserach z bitą śmietaną.

Jak przygotować Wigilię bez laktozy?

Przygotowanie Wigilii bez laktozy nie wymaga tak wiele uwagi jak Wigilia bez glutenu. Nie ma konieczności, aby podawać dania bezlaktozowe na osobnych talerzach, przechowywać pod przykryciem itp. W przypadku glutenu nawet najmniejsze ilości mogą być bardzo szkodliwe. Laktoza nie sprawia aż takich problemów. Przygotowując Wigilię bez laktozy, warto trzymać się tych zasad:

  • Tradycyjny sernik zastąp wersją bez twarogu.
  • Postaw na przepisy na ciasta bez mleka lub wykorzystaj jego alternatywy – mleko roślinne lub mleko bez laktozy.
  • Kutię bardzo łatwo przygotować bez laktozy. Wystarczy mleko do namaczania maku zastąpić mlekiem bezlaktozowym.
  • Smażąc naleśniki do krokietów, zamiast zwykłego mleka użyj tego bez laktozy lub roślinnego.
  • Nie zabielaj zupy grzybowej śmietaną. Możesz zabielić ją mleczkiem kokosowym (warto spróbować!) lub podać czystą.
  • Nie dodawaj barszczyku w proszku do ugotowanego przez ciebie barszczu czerwonego.
  • Usmaż rybę w bułce tartej, a nie w gotowej panierce.
  • Zamiast śledzi w śmietanie przygotuj je w oleju lub w sałatce z buraczków. Możesz także poszukać jogurtu greckiego bez laktozy i użyć go zamiast śmietany.

Dalsza część artykułu poniżej. 

Nietolerancja laktozy

Przepisy na świąteczne wypieki bez laktozy

Pierniczki bez mleka

Składniki:

Olej, miód, cukier oraz wszystkie przyprawy podgrzewaj kilka minut w małym rondelku. Mąkę z sodą przesiej do miski i wbij jajko. Dodaj ciepłą wodę i masę z przyprawami z rondelka.

Ciasto wyrabiaj ręcznie do połączenia składników. Powinno być gładkie i błyszczące. Nie może się lepić do rąk. Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i ustaw piekarnik na 170 stopni C.

W czasie nagrzewania przygotuj blachę. Wyłóż papierem do pieczenia. Utnij kawałek ciasta. Podsyp mąką i rozwałkuj na placek grubości około 3 mm. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. Pierniczki piecz do 20 minut w zależności od ich grubości. W piekarniku wyrastają podwójnie.

Piernik bez mleka i jajek

Składniki:

  • 3 czubate łyżki masła klarowanego
  • 1/2 szklanki musu jabłkowego
  • 3 łyżki konfitury morelowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżka dobrej przyprawy do piernika (lub łyżeczka cynamonu, 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu i goździków)
  • szczypta soli

W małym garnku roztop masło i miód. Zestaw z ognia do przestygnięcia. Roztopione masło z miodem wymieszaj z musem jabłkowym, konfiturą morelową i cukrem. Do masy dodaj przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj. Dodaj przyprawy i sól. Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Keksówkę o wymiarach 26cm x 10cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok 35-40 min. Piecz do tzw. suchego patyczka.

„Sernik” bez twarogu – jagielnik

Składniki na masę:

  • 200 g suchej kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki)
  • szklanka wody
  • szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego lub płynna część z puszki mleka kokosowego)
  • 5 łyżek cukru
  • 150 g śmietany kokosowej lub twarda część z puszki mleka kokosowego

Składniki na spód:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 kostki margaryny bezmlecznej 
  • 3 łyżki wody
  • 1 jajko

Kaszę jaglaną wsyp na sito i przepłucz dużą ilością zimnej wody. Przełóż do garnka i zalej 1 szklanką wody i 1 szklanką mleka roślinnego. Gotuj na małym ogniu przez co najmniej 20 minut. W tym czasie kasza wchłonie cały płyn i się rozgotuje. W trakcie gotowania mieszaj kaszę od czasu do czasu, aby nie przywarła do dna garnka. Gotową kaszę odstaw do ostudzenia. Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier.

Dodaj posiekaną margarynę bezmleczną i wyrabiaj ciasto palcami. Powinna powstać sypka, grudkowata masa. Następnie dodaj jajko oraz 3 łyżki wody i wyrabiaj ciasto, aż będzie zwarte. Odstaw je na godzinę do lodówki.

Gdy kasza jaglana wystygnie, dodaj do niej cukier oraz 150 g śmietanki kokosowej (można wykorzystać twardą część z puszki schłodzonego mleka kokosowego). Całość zblenduj dokładnie do powstania jednolitej masy. Ciasto wyjmij z lodówki. 2/3 ciasta zetrzyj na tarce do okrągłej blachy wyłożonej papierem, a następnie ugnieć palcami.

Spód ciasta wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 10 minut. Następnie na podpieczony spód wyłóż masę jaglaną. Na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Wstaw do piekarnika na 25 minut. Krój dopiero po całkowitym wystygnięciu, a najlepiej schłodzeniu.

Czytaj też:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE