Wiarygodność testów na nadwrażliwość pokarmową [Porada eksperta]

2016-04-03 23:42

Po zjedzeniu pszenicy i słodyczy miałam wzdęty brzuch i gazy. Odstawiłam na ponad miesiąc te produkty i zauważyłam znaczną poprawę. Opierałam się głównie na mące żytniej i owsianej, jednak nie było tego dużo, raczej unikałam mącznych potraw. Potem przyszły święta, wróciłam do domu, jadłam normalnie słodycze i wszystkie te potrawy oparte na mące pszennej i wszystkie dolegliwości wróciły. Dlatego podejrzewam, że pszenica mi nie służy. Jednak chciałabym zrobić jakieś badania w tym kierunku. Czy to może być alergia, czy nietolerancja pokarmowa? Można próbować robić badania na własną rękę, czy lepiej udać się do dietetyka i niech on pokieruje leczeniem? Nie ukrywam, że koszty mają dla mnie bardzo duże znaczenie, widziałam ceny badań na alergie czy nietolerancje i są dość wysokie. Czy te badania są w ogóle wiarygodne?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Radzę udać się do dietetyka, aby przeanalizować dietę. Zweryfikować ilość FODMAP, które są najczęstszą przyczyną wzdęć. Ewentualnie dobrać najlepsze dla pani narzędzie diagnostyczne. Nie polecam robić testów na własną rękę. Jest na polskim rynku kilka firm, które wykonują badania przeciwciał IgG - na nadwrażliwości pokarmowe. Testy te nie są algorytmem postępowania i wciąż wielu lekarzy i dietetyków nie jest do nich przekonanych. Osobiście w niektórych przypadkach zlecam wykonanie testów IgG. W oparciu o wyniki pacjenci stosują diety eliminacyjno-rotacyjne. Większość osób obserwuje ewidentną poprawę, a niekiedy zanik objawów. Między testami istnieją i pewne różnice. Warto zatem poradzić się specjalisty, aby wybrać odpowiedni tok postępowania.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta