Co jeść, żeby schudnąć? [Porada eksperta]

2013-06-04 20:23

Hej! Mam na imię Julia, mam 160 cm wzrostu i ważę 62 kg. To chyba za dużo? Proszę o odpowiedź i poradę. Pozdrawiam

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Witaj, Twoja waga jest w normie, aczkolwiek w górnej granicy. Według wskaźnika BMI wynosi 24,22 przy normie od 18,5-25. Zatem najbardziej optymalna waga dla Ciebie mieści się pomiędzy 48-63 kg. Jeżeli chciałabyś troszkę zmniejszyć wagę to przede wszystkim polecam wprowadzić regularne posiłki. Najlepiej jedz 5 posiłków co 2,5-3 godziny. Staraj się wybierać jak najbardziej naturalne produkty np: otręby pszenne i owsiane, płatki owsiane górskie, amarantus, kasza jęczmienna, pęczak, gryczana, całe ziarna żyta i pszenicy. Płatki nigdy nie mogą być zlepione syropem glukozowo-fruktozowym np. typu Crunch- Granola, polane czekoladą, jogurtem czy inną polewą. Wtedy zawierają dużo więcej kcal. Z pieczywa wybieraj: chleb razowy na zakwasie, pełnoziarnisty żytni, ewentualnie orkiszowy. Najlepiej by był bez drożdży (na zakwasie) oraz bez spólchniaczy, emulgatorów, barwników itp. dodatków. Chleb powinien być ciężki. Omijajmy ciemne napompowane bułki z ziarenkami, które tylko z pozoru wydają się zdrowe. Zazwyczaj są to produkty z czystej pszenicy, a ciemy kolor zawdzięczają karmelowi (barwnikom). Ryż wybieraj dziki, brązowy. Omijaj biały. To samo dotyczy makaronów. Ser żółty zastąp mozzarellą, kefiry, jogurty, maślanki wybieraj naturalne 1,5-2% tłuszczu. Mięso - najlepiej białe, tzn. indyk i kurczak (bez skóry), ewentualnie - konina, cielęcina lub jagnięcina. Jeżeli wołowina to najlepiej polędwica. Potrawy z mięs należy gotować, piec lub smażyć bez tłuszczu. Nigdy nie smażymy na wysokim ogniu oraz nie doprowadzamy do przypalenia. Nie stosujemy panierek. Jeśli ryby to tylko bez panierki, grillowane, smażone, pieczone w folii także jako dodatek do sałatek, kanapek. Wędliny – chude, o pełnych mięśniach, drobiowe, wołowe, wysokogatunkowe. Unikaj podrobów, kiełbas, mortadeli. Wszystkie wedliny powinny być bez konserwantów. Produkty o których zapominamy to słodycze, słone przekąski, kiełbasy, dania smażone na głębokim tłuszczu i słodkie napoje. Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta