Trądzik a zmiana diety [Porada eksperta]

2014-06-20 16:01 Agnieszka Ślusarska

Mam 17 lat i mam poważny problem z trądzikiem. Stosuję dwa płyny Under20 oraz tonik Afronis. Byłem u dermatologa i trądzik zniknął odrobinę, lecz po jakimś czasie znowu wrócił. Zazwyczaj jadam twarogi z dżemem, wafle, piersi kurczaka na parze, polędwicę z kurczaka, łososia, pasty krewetkowe. Jem dużo białego ryżu (przestawiam się na ryż brązowy i makaron pełnoziarnisty). Piję mleko 2,0%, jem jogurty, warzywa gotowane na parze, piję około 10 litrów wody na tydzień. Często w szkole zjem jakieś kanapki z białym pieczywem albo słodkie bułki, czy bagietki czosnkowe. Proszę poradźcie mi, jak mam zmienić swój styl życia aby skutecznie się ich pozbyć? Jak zmienić swoją dietę? Czego powinienem unikać? Chodziłem na siłownię i mam zamiar niedługo wrócić. Czy to ma jakiś wpływ na trądzik? I czy to prawda, że słońce zwalcza pryszcze?

Przede wszystkim powinieneś ograniczyć produkty z wysokim indeksem glikemicznym, czyli wszystkich produktów dosładzanych tj słodkie napoje, słodycze, białe pieczywo, pieczywo cukiernicze, biały ryż i makaron, słodkie jogurty.

Dlaczego należy ograniczyć produkty z wysokim IG?

Dlatego, że powodują wyższy wyrzut insuliny, a hiperinsulinemia (czyli wysoki poziom insuliny we krwi) wpływa na rozwój trądziku. Aby zgłębić temat warto wiedzieć, że odbywa się to poprzez drogi przekaźnikowe retinoidów, androgeny oraz insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (IGF-1).

Poza tym powinieneś unikać produktów bogatych w tłuszcze zwierzęce: tłustych mięs, tłustych wędlin, smalcu, słoniny, boczku, tłustych wyrobów garmażeryjnych, tłustych sosów, zasmażek, a także żywności z barwnikami, aromatami i wzmacniaczami smaku. Ograniczyć należy także produkty mleczne, szczególnie słodkie mleko. Z jadłospisu powinieneś wyłączyć także ostre potrawy z dużą zawartością pieprzu, ostrej papryki, chili i octu spirytusowego czy ostrych sosów.

Ograniczeniu ulegnąć powinna także ilość soli w jadłospisie. Nadmiar soli wydzielanej wraz z potem przez skórę drażni gruczoły łojowe. Dodatkowo sól powoduje dojrzewanie zaskórników utajonych.

Trądzik mogą nasilać także mikotoksyny, które powstają w nieświeżych orzeszkach, w źle importowanych owocach i warzywach. Warto zatem jeść produkty niskoprzetworzone. Dużo warzyw, owoców bogatych w polifenole, ryb, świeżych orzechów, pełnoziarnistych produktów. A przede wszystkim pić dużo wody.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE