Soki warzywne przy cukrzycy [Porada eksperta]

2014-07-21 17:15 Agnieszka Ślusarska

Chciałbym zapytać Panią mgr o soki warzywne dla cukrzyków. Przeczytałem na łamach portalu, że najskuteczniej wysoki cukier obniżają surowe warzywa. Doradza się soki warzywne. Jednak chciałbym zapytać panią ekspert o informację, z jakich warzyw najlepiej taki sok przygotować. To dla starszej Pani, 87 letniej samotnej sąsiadki, która raz dziennie przyjmuje lek Metformax 500. Żona jest notarialną opiekunką tej Pani (pełnomocnik). Stara się konsekwentnie żywić starszą Panią wg zasad, jednak zazwyczaj po posiłkach wzrasta cukier np. 158 mg/dl. Co do soków warzywnych, to najbardziej kojarzy nam się z: marchew, jabłko, burak. Na łamach portalu nie wyczytaliśmy nic o marchwi. Nie wiemy więc, czy "babcia" może pić soki zawierające marchew. Uprzejmie prosimy o informację Panią mgr - z czego dokładnie, z jakich warzyw robić soki. Czy ze świeżych w sokowirówce, czy też można kupować w sklepie (np. gęste soki marchwiowo-jablkowo-bananowe).

W cukrzycy stanowczo odradza się soki owocowe, natomiast owocowo-warzywne powinny być spożywane sporadycznie. Ewentualnie warzywa w połączeniu z jabłkiem, grejpfrutem. Wtedy nadal mamy niski IG.

Warto natomiast przygotowywać soki warzywne. Najlepiej z warzyw o niskim IG. Zaliczają się do nich wszystkie sałaty i kapusty, szpinak, ogórki, świeża kukurydza, fasolka szparagowa, brokuły, kalafior, marchewka surowa, pomidory, papryka, zielony groszek, rzodkiewki, rzepa, szparagi, grzyby.

Pomysły na koktajle warzywne dla cukrzyków

SOK WARZYWNY

  • Kapusta pekińska 5 liści,
  • marchew 3 sztuki,
  • ogórek ½ sztuki,
  • seler naciowy 2 łodygi,
  • cebula ½ sztuki,
  • sól, pieprz

PYSZNY SOK MARCHWIOWY Z SELEREM NACIOWYM

  • 2 jabłka i 1 marchew lub 2 marchwie,
  • 1 gałązka selera naciowego

Wrzucić wszystko do sokowirówki.

SOK Z MARCHWI, CEBULI I SELERA NACIOWEGO

  • 1,5 kg marchewki,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • 1 łodyga selera naciowego

Warzywa umyć, obrać i przepuścić przez sokowirówkę

KOKTAJL WARZYWNY CZERWONY

  • Jabłko średnia sztuka,
  • marchew średnia sztuka,
  • buraki ½ sztuki,
  • sok z cytryny 2 łyżki,
  • listki natki pietruszki

Podane warzywa i owoce odcisnąć sok w sokowirówce. Dodać sok z cytryny. Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką oraz przybrać listkiem pietruszki

SOK WARZYWNY Z KAPUSTY I SELERA NACIOWEGO

  • 1/4 kapusty białej ,
  • 1 seler naciowy ,
  • 1 jabłko

Wrzucić wszystko do sokowirówki.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE