Słodziki a podwyższony poziom trójglicerydów [Porada eksperta]

2015-06-15 17:19 Agnieszka Ślusarska

Z ostatniej analizy krwi wynikło, że mam podwyższony poziom cholesterolu (197 mg/dL przy normie do 200, cholesterol HDL i LDL w normie) oraz za wysoki poziom trójglicerydów (293 mg/dL przy normie do 190). W związku z tym ograniczam spożycie cukru, słodyczy i produktów o wysokiej zawartości tłuszczów zwierzęcych. Chciałabym się dowiedzieć jednak co ze słodzikami, np. w jogurtach. Czy one również mogą mieć wpływ na poziom trójglicerydów i cholesterolu? Czy można je spożywać jako zamiennik?

Na poziom trójglicerydów głównie mają wpływ węglowodany proste oraz alkohol. Bardzo dobrze zrobiłaś odstawiając spożycie żywności wysoko przetworzonej, białego cukru oraz cukierków. Wpłynie to pozytywnie nie tylko na poziom trójglicerydów, ale także przyczyni się do wyrównania poziomu cukru we krwi. Dzięki czemu zyskasz lepsze samopoczucie, będziesz miała więcej energii, a dodatkowo zmniejszy się masa ciała. Tak jak wyżej wspomniałam, na poziom trójglicerydów ma wpływ także alkohol. Warto więc spożywać go sporadycznie, na większe okazje, bądź najlepiej ograniczyć do minimum. Słodziki nie wpływają na poziom trójglicerydów. Jednak radziłabym tobie sięgać po słodziki pochodzenia naturalnego, np. stewię, cukier brzozowy - ksylitol.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE