Puchnie mi twarz i powieki. Co pomoże? [Porada eksperta]

2013-11-27 17:00
Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Mam niski poziom żelaza, podwyższony cukier i niski poziom hemoglobiny (7). Często puchnie mi cała twarz, powieki, choć nie mam kłopotów z nerkami, mam dobry poziom mocznika i białka. Jak poradzić sobie z opuchnięciami?

Powinna Pani udać się do lekarza, który zleci szczegółowe badania i zdiagnozuje przyczynę puchnięcia, zaburzeń glikemicznych oraz niedokrwistości. W celu stabilizacji glikemii powinna Pani jadać regularnie co 2,5-3,5 godziny.

Posiłki powinny mieć niski ładunek glikemiczny. Powinna Pani unikać cukru, słodyczy, słodkich napojów, nadmiaru owoców, produktów z oczyszczonej mąki oraz nadmiaru produktów węglowodanowych.

Należy też unikać tłuszczy trans i tłuszczy zwierzęcych. Na podwyższenie hemoglobiny i żelaza polecam zielonolistne warzywa, chude mięso wołowe (polędwica wołowa), wątróbkę. produkty bogate w żelazo warto łączyć z warzywami zawierającymi witaminę C. Pozdrawiam serdecznie

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.