Produkty bez laktozy a IG i cukrzyca [Porada eksperta]

2018-02-04 12:48 Agnieszka Ślusarska

Czy spożywanie produktów bez laktozy - mleka, serów żółtych - ma jakikolwiek sens (tzn. czy jest ostatecznie zdrowsze) w przypadku osób w stanie przedcukrzycowym, przy cukrzycy ciężarnych oraz cukrzycy typu 2? Jak przedstawia się IG takich produktów w stosunku do ich "normalnych" odpowiedników. Czy jest niższe?

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy i galaktozy. Produkty tego typu dedykowane są osobom cierpiącym na hipolaktazję, nietolerancję laktozy, jednak nie są najlepszym wyborem dla osób w stanie przedcukrzycowym, z cukrzycą ciężarnych czy cukrzycę typu 2.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019
KOMENTARZE