Post jakościowy a post ilościowy: co można jeść w trakcie postu

2020-02-26 11:17 Agnieszka Paculanka | KT

Post ilościowy i jakościowy praktykują wierni w czasie Wielkiego Postu, ograniczając w ten sposób liczbę kalorii i jakość posiłków. Czym jest post jakościowy i ilościowy i kiedy obowiązuje? Jakie są ich zasady? A na czym polega post ścisły, kiedy obowiązuje i jakie nakłada ograniczenia?

Spis treści:

  1. Post jakościowy: produkty dozwolone i zabronione
  2. Post ilościowy: zasady
  3. Post ścisły: zasady

Post jakościowy dotyczy tego, co jemy, post ilościowy - ile jemy. Gdy połączymy post jakościowy i post ilościowy - mamy post ścisły. Kiedy obowiązuje post ilościowy? Kiedy obowiązuje post jakościowy? Jakie są produkty zabronione, jakie dozwolone i jak dużo można zjeść?

Post jakościowy: produkty dozwolone i zabronione

Post jakościowy, nazywany też wstrzemięźliwością od pokarmów mięsnych, zakłada wyłączenie z diety mięsa i rosołu. Mięso w tym przypadku to wszystko to, co z natury swej, ze zwyczaju lub z powszechnego mniemania ludzi zalicza się do mięsa, w tym także krew, mózg, szpik kości, słoninę nietopioną oraz bulion i ekstrakty z mięsa. Rosół to każda woda, w której gotowane było mięso lub kości.

Post jakościowy zezwala na jedzenie:

  • jaj
  • nabiału
  • rozmaitych przypraw (nawet z tłuszczu zwierzęcego) - tego wszystkiego, co się w małej ilości dodaje do głównej potrawy, by ją uczynić smaczniejszą. Dozwolone jest zatem używanie masła, łoju, sadła, smalcu, słoniny stopionej itp.; drobne kawałeczki mięsa (skwarki), pozostałe po przetopieniu, wolno spożyć razem z tłuszczem.
  • ryb

Co do krewetek i innych owoców morza aktualny Kodeks Prawa Kanonicznego nie zmienił zapisów z 1917 r., w którym występuje kategoria zwierząt zimnokrwistych żyjących w wodzie, np. żaby, żółwie, ślimaki, itp., które można jeść, zachowując post jakościowy.

Co się tyczy spożywania mięsa ptaków wodnych, opinie autorów są podzielone; wobec tego należy stosować się do zwyczaju danego regionu.

Warto wiedzieć, że post jakościowy obowiązuje we wszystkie piątki roku z wyjątkiem uroczystości, czyli dni liturgicznych najwyższej rangi (np. w pierwszy piątek po Wielkanocy). Post dotyczy wszystkich, którzy ukończyli 14. rok życia. Z przestrzegania tego postu zwolnione są osoby chore oraz te, które nie mają możliwości wyboru pokarmu (m.in. w punktach zbiorowego żywienia)1.

Kościół katolicki zachęca się do zachowania wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych także w Wigilię Narodzenia Pańskiego.

Post ilościowy: zasady

Post ilościowy pozwala na jednorazowy posiłek do sytości w ciągu dnia, nie zabraniając przy tym rannego i wieczornego posiłku, muszą one być jednak skromne. Post ilościowy obowiązuje w Środę Popielcową i w Wielki Piątek. Są do niego zobowiązani wszyscy wierni, którzy ukończyli 18. rok życia, a nie rozpoczęli jeszcze 60. roku życia.

Post ilościowy nie zabrania spożywania pokarmów mięsnych podczas posiłku do sytości. Natomiast przy posiłku rannym i wieczornym wolno jeść pokarmy mięsne tylko wtedy, jeżeli w jakiejś okolicy panuje taki zwyczaj. Do zachowania postu wystarcza ująć sobie jedną trzecią z tego, co się zwykle je na śniadanie i kolację.

Kto nie jest obowiązany do zachowania postu ilościowego (np. z powodu choroby, młodego wieku lub przekroczenia wieku) albo otrzymał od niego dyspensę (udziela jej proboszcz własny bądź miejsca poszczególnym wiernym, rodzinom lub grupom wiernych), może w dni wolne od postu jakościowego, np. w poniedziałki, wtorki, środy i czwartki Wielkiego Postu, spożywać mięso przy każdym posiłku.

Czytaj także: Wielki Post - ile trwa? Reguły postu

Post ścisły: zasady

Post ścisły obowiązuje w Kościele katolickim w Środę Popielcową i Wielki Piątek. To połączenie postu ilościowego z jakościowym. Polega więc na powstrzymaniu się od jedzenia mięsa (wyjątek stanowią ryby) i ograniczeniu ilościowym posiłków. Zakłada też jedzenie jednego posiłku do syta i dwóch mniejszych.

Obowiązuje osoby pełnoletnie do rozpoczęcia 60. roku życia. W Polsce zgodnie z wytycznymi Episkopatu Polski z 2014 r. post ścisły oznacza spożycie jednego posiłku do syta i dwóch niepełnych.

Czytaj też: Głodówka jednodniowa a odchudzanie. Co daje głodówka jednodniowa?

  1. Kodeks Prawa Kanonicznego, 1251-1252
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE
E
|

Rybę! Łososia norweskiego zawsze można zjeść!

Aniela Sochaczuk
|

Mam podobne wrażenie, zwłaszcza że sam kościół też odchodzi od np. postu w piatki. A inna sprawa, ze Polska ma aktualnie najszybszy odpływ ludzi wierzących w całej europie.

pawel
|

"Poważną reformę dyscypliny pokutnej w Kościele, a także związanej z nią dyscypliny postnej wprowadziły przepisy konstytucji apostolskiej papieża Pawła VI Paenitemini, ogłoszonej 17 II 1966 r. Dokument przej-mując rozporządzenia kodeksowe wymaga zachowania postu jakościo-wego we wszystkie piątki całego roku, o ile w taki piątek nie przypada święto nakazane10. W zakres pokarmów, których nie należy przyjmowaćpodczas postu jakościowego, od tej pory nie wchodził już rosół, bulion ani ekstrakty mięsne11. Głębsze dociekania znaczenia pojęcia mięsa stało się zbędne, sprzeczne z duchem nowego prawa, kładącego nacisk na in-tencję i usposobienie pokutne wiernych, a nie jedynie na zewnętrzne spełnianie czynu12. " ks. Zbigniew Janczewski o dyscyplinie postnej

dorka
|

Tylko tak się wydaje. Ja i moja rodzina oraz wiele moich katolickich znajomych pości w piątki. Ja robię to ze względu na religię, ale dla zdrowia też nie zaszkodzi :)

ergan
|

Wydaje mi się że mało kto w dzisiejszych czasach "pości". Jak już odmawiać sobie jedzenia to raczej ze względów dietetyczno-zdrowotnych ;)