Plan żywienia przy wielotorbielowatych jajnikach i niedoczynności [Porada eksperta]

2013-07-28 22:34

Przeczytałam pani porady dotyczące diet przy powyższych chorobach - jednakże wygląda na to, że będąc "szczęśliwą posiadaczką" obu tych schorzeń ciężko wypracować jakiś system np. rośliny strączkowe w jednej diecie są zalecane - w drugiej raczej niewskazane. Co można jeść?

Witam Pani Ewo, Przede wszystkim warto wybrać się do dietetyka po ustalenie indywidualnego programu żywieniowego. Ważne jest, aby Pani jadała regularnie i zadbała o odpowiednie proporcje białek, tłuszczy i węglowodanów.

Z czego powinna składać się dieta?

Dieta powinna być oparta o składniki o niskim, ewentualnie średnim IG, ograniczała tłuszcze nasycone i nadmiar goitrogenów.

Tarczyca do prawidłowego działania potrzebuje kilku bardzo ważnych minerałów: jodu (produkty zawierające jod: jodowana sól kuchenna, ryby morskie, szpinak, cebula, rzepa, pomidory, jaja), cynku (produkty bogate w cynk: mięso, mleko, jaja, warzywa i owoce, produkty z pełnego przemiału), selenu (produkty bogate w selen: orzechy brazylijskie, łosoś, brązowy ryż, kurczaki, wieprzowina, wołowina, orzechy włoskie), jak również miedzi, witamin A, D, B2, B3.

Należy również zadbać o zdrowe tłuszcze pochodzące z: tłustych ryb , nasion, orzechów, oliwy z oliwek, oleju lnianego. Należy również spożywać dostateczną ilość białka (niezbędne do produkcji hormonów i pobudzenia przemiany materii) oraz warzyw i owoców o niskim IG.

Może Pani jeść ryby, chude mięso, produkty pełnoziarniste z naciskiem na komosę ryżową, kaszę gryczaną, otręby, płatki owsiane, ryż dziki itd. Warto zadbać o zdrowe tłuszcze tzn: orzechy, pestki, nasiona, oleje roślinne np. olej lniany i rzepakowy, oliwę z oliwek. Wszystkie warzywa (z ograniczeniem kapustnych i krzyżowych), surowe owoce o niskim lu średnim IG.

W ciągu dnia Powinna Pani także wypijać około 2,5 litra płynów.

Co wyeliminować z diety?

Koniecznie trzeba wykreślić z jadłospisu:

  • cukier, słodycze,
  • soki owocowe,
  • napoje gazowane,
  • pieczywo cukiernicze,
  • białe pieczywo i makaron,
  • oczyszczony ryż,
  • niezdrowy tłuszcz (np. typu trans),
  • fast foody,
  • tłuste mięsa, wieprzowinę, podroby, kiełbasy, smalec itp.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.