Owsianka - co dodać, by była sycąca? [Porada eksperta]

2014-09-25 19:06

Codziennie spożywam płatki owsiane w proporcji: 10 gram płatków gryczanych, 10 gram płków jęczmiennych, 10 gram płatków żytnich, 10 gram płatków owsianych, białko (mleko, maślanka, jogurt), węglowodany proste (jabłko, rodzynki, gruszka), tłuszcze (orzechy, wiórki kokosowe). Ile kalorii powinna mieć moja owsianka? (jestem 16-letnim chłopakiem, który chce zjeść porządne śniadanie przed szkołą). Co zrobić żeby moja owsianka jak najdłużej syciła? Jakie składniki dodać? W jakich proporcjach mieszać płatki? Jak ją przyrządzić?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Najwyższą moc sycącą ma białko, także do owsianki można dodać np twaróg, jogurt grecki o podwyższonej ilości białka. Płatki powinny być mieszane, mogą to być tak jak jadasz do tej pory: gryczane, żytnie, owsiane, jęczmienne, ale także jaglane, z amarantusa, oraz kasze np jaglana, komosa ryżowa. Warto dodawać też orzechy (włoskie, laskowe, nerkowce), nasiona lnu nasiona szałwii hiszpańskiej lub pestki słonecznika lub dyni, świeże i suszone owoce. Można dodawać także mus migdałowy, kakao lub miód. Nie wiem ile ważysz i jaki masz poziom aktywności, ale przeciętnie śniadanie powinno dostarczać około 500 -600 kcal.

A oto propozycja: CZEKOLADOWO- BANANOWA OWSIANKA: Płatki mieszane po 10g (owsiane, gryczane, jaglane, jęczmienne) - 4 łyżki, mleko - szklanka, ser biały chudy 100g, kakao ciemne - czubata łyżeczka, miód - łyżeczka, banan - sztuka, suszona żurawina - łyżka, orzechy włoskie (posiekane) - łyżka, cynamon - szczypta, imbir - szczypta. Sposób przygotowania: płatki , kakao, miód, cynamon i imbir wsypujemy do mleka. Gotujemy, a pod koniec gotowania dodajemy twaróg. Mleko z płatkami przelewamy na talerz - wrzucamy pokrojonego banana, żurawinę i orzechy.Wartość odżywcza porcji owsianki: Energia: 575 kcal, Białko: 34 g, Tłuszcz: 15 g, Węglowodany: 79,5 g, Błonnik pokarmowy: 6 g, Cholesterol: 18,4 mg. Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta