Opuchnięte kostki i dna moczanowa - jaką dietę stosować? [Porada eksperta]

2014-07-21 17:04
Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Od niedawna choruję na dnę moczanową, strasznie puchną mi kostki i nogi. Czy imbir pomógłby mi? Może udałoby się pozbyć nadwagi, ponieważ już 18 lat choruję na astmę oskrzelową i nie mogę uprawiać intensywnego sportu. Nie narzekam na brak ruchu, ale jednak nie chudnę.

Dieta przy dnie moczanowej powinna być dietą z ograniczeniem mięsa, tłuszczu i wyeliminowaniem podrobów: wątróbki, nerek oraz móżdżku, jako pokarmów szczególnie bogatych w puryny. Ważny jest spsób przygotowywania posiłków.

  • Mięso - przede wszystkim gotowanie w dużej ilości wody.
  • Ziemniaki, makarony, kasze - gotowanie.
  • Zupy - gotowane na wywarach warzywnych (absolutnie nie na mięsie).
  • Warzywa - gotowane na parze, duszone, grillowane lub na surowo, doprawiane oliwami.
  • Sosy chude, z jogurtu naturalnego z dodatkiem gotowych przypraw. Unikaj ciężkich zawiesistych sosów, zagęszczanych dużą ilością mąki i zasmażką. Unikamy tez sosów mięsnych, gulaszy, bigosu itp.

Z diety należy wykluczyć też galaretki mięsne, nóżki, sardynki, śledzie, suche strączkowe (groch, fasola, soczewica, bób). Niestety bogate w kofeinę używki tj. kawa, herbata, kakao także muszą być wykluczone. Dotyczy to także alkoholu, a szczególnie piwa.

Aby schudnąć powinna Pani jeść regularnie co 3 godziny, ostatni na 3-4 godziny przed snem. To sprzyja nie tylko odchudzaniu, ale także zmniejsza zatrzymywanie w ustroju kwasu moczowego. Posiłki w większości powinny być gotowane w wodzie lub na parze, rzadziej pieczone i smażone.

Z warzyw powinna pani unikać szpinaku, rabarbaru, szczawiu, jarmużu, suchych nasion strączkowych.

Mając dnę moczanową rzadziej może Pani jadać:

  • takie jak ryby dorsz, karp, łosoś, pstrąg, makrela, sandacz, sardynka, sola, szczupak, szproty, śledź;
  • skorupiaki (krewetki);
  • brokuły, brukselka, groszek zielony, kalafior, kukurydza, papryka, szpinak, por, grzyby (boczniaki, borowiki, pieczarki).

Produkty zalecane przy dnie moczanowej to:

  • nabiał (mleko, sery białe, kefir),
  • zboża (makaron, pieczywo),
  • śmietana do 12%,
  • pozostałe warzywa i owoce,
  • ziarna i orzechy.

Powinna Pani też jeść mniej o około 500 kcal niż wynika to z Pani zapotrzebowania energetycznego.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.