odchudzanie po ciąży [Porada eksperta]

2013-01-20 6:24

Dwa lata temu urodziłam zdrową córkę i nadal karmię ją piersią. Mam ogromny problem z moją wagą, bopo porodzie zamiast schudnąć - przytyłam. Teraz przy wzroście 165 ważę 117 kg. Uwielbiam słodycze, ale już je ograniczyłam i nie jem po 18. Ćwiczyłam brzuszki, rowerek, ale bez skutku...

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Odchudzanie jest procesem długotrwałym. Potrzebuje Pani co najmniej roku, żeby osiągnąć należną masę ciała. W pozbywaniu się zbędnych kilogramów, bardzo ważna jest konsekwencja w działaniu. Nie może Pani odpuszczać diety na okres wakacji, świąt itp. Rozsądne odchudzanie to takie, w którym zmienia Pani swoje nawyki żywieniowe, a nie stosować będzie dietę przez 3-4 tygodnie i potem wróci do starych przyzwyczajeń. Jest kilka podstawowych zasad, które warto przestrzegać chcąc być szczupłą. Wyklucza Pani ze swojej diety wszystkie słodycze i słodkie napoje gazowane. Nie próbuje Pani tortów urodzinowych, nie spożywa Pani ciasta do kawy itp. Druga ważna zasada to co najmniej 5 intensywnych spacerów w ciągu tygodnia. Spacer ma trwać 50 minut bez zatrzymywania się, w tym samym tempie. Bez tych treningów, schudnie Pani bardzo mało, a po jakimś czasie zacznie z powrotem przybierać na wadze. Chciałabym, żeby wyznaczyła sobie Pani 4-5 małych posiłków w ciągu dnia co 2,5-3,5 godz. Pomiędzy należy pić wodę i nie jeść. Posiłki powinny być o połowę mniejsze niż do tej pory. Jeden z nich (oprócz kolacji) może składać się jedynie z owoców lub z owoców z jogurtem naturalnym. Pozostałe powinny zawierać warzywa - 150-200g na porcję. Warzywa strączkowe proszę jeść jedynie raz w tygodniu - fasolę, groch, soczewicę, soję. Mają bardzo dużo kalorii. Proszę nie wykluczać ich zupełnie z diety, ponieważ mają dużo innych zalet, istotnych w odchudzaniu. Do 2 posiłków proszę wprowadzić chudy nabiał i pieczywo bez lub z małą ilością mąki pszennej (2 cienkie kromki). Do obiadu należy codziennie używać 1 łyżkę oliwy (na surowo do warzyw), a cienką warstwę masła lub margaryny wykorzystać do pieczywa. Szynkę drobiową, jajka, ser żółty w małej ilości, serek wiejski granulowany, płatki z chudym mlekiem można spożywać na śniadanie. Nie określam wielkości porcji, jedynie, niech będzie połową tego, co spożywała Pani do tej pory. Mięso chude, takie jak drób bez skóry (oprócz gęsi) na wielkość Pani dłoni warto wprowadzić na obiad. 2 razy w tygodniu proszę mięso zamienić na morską rybę, ta sama wielkość. Pani obiad zawsze powinien zawierać produkt zbożowy taki jak: kasza gryczana, ryż ciemny, makaron razowy - 40g przed ugotowaniem lub 2 małe ziemniaki.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Katarzyna Pryzmont

Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl

Inne porady tego eksperta