Przepisy na zdrowy obiad [Porada eksperta]

2013-04-08 12:26

Chciałam się zapytać ile mogę ok. schudnąć w miesiąc, stosując japońską dietę bananową i do tego ćwicząc. Chciałam poznać jakieś ciekawe przepisy na zdrowe i pożywne, a zarazem proste dania, które można przygotować na obiad.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Niestety, nie jestem w stanie dokładnie odpowiedzieć na pani pytanie. Wszystko zależy od tego jaki deficyt zostanie stworzony. Uzależnione jest to zarówno od pani podstawowego zapotrzebowania, poziomu kalorycznego diety jak i ilości i intensywności treningów. Bezpieczne chudnięcie to od 0,5 do 1 kg na tydzień. Co do zdrowych przepisów obiadowych to przedstawiam poniżej kilka propozycji:

Indyk w pomidorach z pestkami dyni
[1 porcja]
120g piersi z indyka ugotować i pokroić w plastry. W rondelku poddusić ½ malej cebulki, 5 pokrojonych pomidorów pelati (z puszki) (400g) i z ząbkiem czosnku i zmiksować lub rozetrzeć widelcem. Dodać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, indyka, dowolne zioła/zieleninę i całość chwilę poddusić. Doprawić pieprzem, dodać 1 łyżkę pestek dyni (można podprażyć na suchej patelni) Jako dodatek podawaj ¼ torebki kaszy pęczak (25g)

  • Wartość energetyczna 387kcal
  • Tłuszcz 14 g
  • Białko 34 g
  • Węglowodany 38 g

Łosoś z grilla w 5 smakach z imbirem [ 2 porcje]
Filet z łososia ok 300 g, przyprawa 5 smaków, por, marchew, 2 garści strąków groszku cukrowego, 1-2 cm korzenia imbiru, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka oliwy z oliwek, pieprz, ¾ szklanki ugotowanego ryżu brązowego lub basmati. Łososia natrzeć przyprawą 5 smaków oraz i pieprzem. Pora, marchew i imbir i groch pokroić w cienkie paski, przełożyć do miski i wymieszać z sosem sojowym i smażyć na oliwie w woku lub na patelni . Filety także posmarować sosem i grillować 2-3 min.

  • Wartość energetyczna 455 kcal
  • Białko 26 g
  • Tłuszcz 15,5 g
  • Węglowodany 55 g

Makaron mediterranean z kurczakiem [Ilość porcji: 4]
250 g makaronu pełnoziarnistego penne, 1 słoik marynowanych karczochów, 1 łyżka oliwy z oliwek, 350 g piersi kurczaka pokrojonego w kawałki, 3 posiekane ząbki czosnku, ¼ filiżanki bulionu z kurczaka, ¼ szklanki białego wytrawnego wina, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 słoik czerwonej papryki, osuszonej i pokrojonej w paski , ¼ szklanki zielonych oliwek, ¼ szklanki rozdrobnionego sera feta.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją. Odcedź i posiekaj karczochy. Nie wylewaj marynaty. Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Dodaj kurczaka i czosnek. Smaż i mieszaj aż kurczak będzie lekko zarumieniony. Dodaj marynatę z karczochów, bulion, wino i oregano. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaj posiekane karczochy, paprykę i oliwki. Dodaj makaron. Posyp danie serem.

  • Wartość energetyczna 347 kcal
  • Tłuszcz całkowity: 9 g, tłuszcze nasycone: 1 gram
  • Węglowodany: 38 g
  • Błonnik 3 g
  • Białko 26 g

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta