Odchudzanie, kiedy nie jest potrzebne? [Porada eksperta]

2016-07-09 23:57

Mam 16 lat, ważę 53 kg, mój wzrost to 166 cm. Chciałabym ważyć 51 kg, ale nie wiem, jak to zrobić. Do niedawna jadłam ok. 1700 kcal, ale od trzech dni zaczęłam jeść 1200, moja waga spadła. Wyczytałam, że taka dieta nie jest dobra. W takim razie, co mam zrobić? Ćwiczyłam co drugi dzień, a waga stała w miejscu. Jem 5 razy dziennie, piję zieloną herbatę i staram się jeść zdrowo i dużo pić.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Rzeczywiście ograniczenie kalorii do 1200 kcal może być zbyt drastyczne. Pani obecna waga znajduje się w dolnej granicy prawidłowej wagi ciała dla Pani wzrostu, więc trudno będzie Pani schudnąć, bo organizm będzie się przed tym bronił. Może być to proces długotrwały, nie do końca bezpieczny i moim zdaniem niepotrzebny.

Myślę, że znacznie lepiej skupić się po prostu na zdrowym żywieniu. Jedzenie 5 posiłków dziennie to dobra droga. Proszę jeszcze pamiętać o regularności, czyli starać się robić trzy-, czterogodzinne przerwy między posiłkami. Dobrze będzie, gdy śniadanie spożyje Pani w ciągu godziny od wstania. Na śniadanie powinna Pani jeść produkty będące źródłem węglowodanów złożonych i białek. Źródłem białek w diecie redukcyjnej są chude mięso (kurczak, indyk, wołowina i cielęcina), ryby, jaja, mleko i produkty pochodzenia mlecznego (kefiry, maślanki, chude twarogi) oraz strączki (soczewica, ciecierzyca, fasola). Węglowodany złożone może Pani dostarczać przez jedzenie kasz (gryczana, jęczmienna), ryżu brązowego, pełnoziarnistego pieczywa, makaronów razowych. Jeśli Pani ćwiczy, to proszę też zadbać o posiłek potreningowy, powinien się składać z węglowodanów prostych i białka. Organizm będzie w stanie odbudować fizjologiczną rezerwę aminokwasów i zapobiec katabolizmowi białek mięśniowych. Kolację powinna Pani spożywać najpóźniej 2 godziny przed snem i dobrze, żeby składała się z produktów dostarczających białka i warzyw. Minimalna ilość wody, jaką powinna Pani wypijać, to 30-35 ml na kilogram masy ciała. Należy też pamiętać o dobrych tłuszczach (oliwa, orzechy, nasiona, tłuste ryby).

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta