Od czego zależą wyniki glikemii po różnych posiłkach? [Porada eksperta]

2018-04-22 12:11

W 27. tygodniu ciąży postawiono mi diagnozę cukrzycy ciążowej. Po obciążeniu 75 g glukozy wynik na czczo - 88,3 mg, po 2 godz. - 179 mg. Potem na oddziale położniczym brano pod uwagę normy na czczo 74-106 mg, po 2 godzinach po posiłku 74-140. Po tych pomiarach wyszło mi zawsze wszystko w normie. Mimo wszystko lekarz ginekolog kazał mi udać się do poradni diabetologicznej i tam mi powiedziano, że szpitalne pomiary były błędem, gdyż w cukrzycy ciążowej mierzy się godzinę po posiłku, a nie 2. Kupiłam sobie glukometr już po wyjściu ze szpitala. Po wizycie u diabetologa zaczęłam mierzyć godzinę po posiłku. Normy - na czczo do 90 mg, godzinę po posiłku do 120 mg. Sama sprawdzam, co mogę jeść. Na czczo wyniki są w normie. Po śniadaniu bez względu na to, czy jem 2 kromki chleba białego czy ciemnego (lub bułę grahamkę) z chudą szynką i pomidorem i ogórkiem świeżym wynik 119-125 mg - czyli odrobinkę ponad normę. Natomiast po obiedzie (nie dietetycznym) smażonym mięsie wieprzowym, z ziemniakami i surówką wynik maksymalnie do 105 mg. Tak samo po deserze z kawą. Nawet po 2 kawałkach ciasta z kawą i płaską łyżeczką cukru wynik maksymalnie do 105 mg. Po kolacji wynik zawsze w normie, nigdy powyżej 120 mg. Od czego to zależy, że po chlebie wyniki mam gorsze niż po smażonym mięsie czy też deserze?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Według PTD i PTG (2014) normy na glukozę na czczo to >92-125 mg/dl, po 1 godz. >180 mg/dl, po 2 godz. >153-199 ml/dl. Przy analizie wyników warto powoływać się na te normy.

Poziom cukru (glukozy) we krwi - badanie. Normy, wyniki [TABELA]

Odpowiadając na pytanie dlaczego po tłustych posiłkach glikemia wychodzi niższa niż po prostych "dietetycznych" daniach.

Jeżeli jesteś pod opieką diabetologa zapewne znasz takie terminy jak wymienniki węglowodanowe, wymienniki białkowo-tłuszczowe. Otóż jeżeli spożywasz danie tłuste, to w nim znajduje się pewna ilość węglowodanów, tłuszczy, białka i składników odżywczych. Aby podnieść stężenie glukozy w surowicy musi wchłonąć się z posiłku pewna ilość węglowodanów.

Gdy twój posiłek obfituje w tłuszcz i białko, węglowodany są w mniejszym stopniu wchłaniane, ale także dzieje się to znacznie wolniej. Na powierzchni jelit powstaje pewnego rodzaju warstwa tłuszczu, który stanowi pewną barierę przed wchłanianiem węglowodanów. Dzięki temu w takim samym czasie jakbyś zjadła samą bułkę z warzywami węglowodany się w mniejszym stopniu wchłoną.

Natomiast w kanapce jedyną przeszkodą we wchłonięciu węglowodanów stanowi błonnik frakcji rozpuszczalnej pochodzącej np. z warzyw, które masz na kanapce. Nie znaczy to jednak, abyś spożywała tylko tłuste potrawy. Jednak postaraj się komponować kanapki z wielowarzywną sałatką, np. z pestkami słonecznika, siemieniem lnianym.

Zachęcam do udania się do dobrego dietetyka, który podczas wizyty wytłumaczy dokładnie mechanizmy wymienników i wskaże, jak najlepiej komponować posiłki, aby poziom cukru we krwi był stały.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta