Niestrawność a witamina D [Porada eksperta]

2016-02-04 21:30

Próbuję zażywać D-Vitum 2000j. (w czasie obiadu) i zauważyłam, że gdy ją wezmę, to pod wieczór boli mnie żołądek (mam niestrawność). Chcę stosować witaminę D, ponieważ od roku bardzo mało czasu spędzam na dworze i na słońcu. Czy jest jakieś konkretne jedzenie, z którym mogłabym brać tę witaminę i nie mieć tych problemów, lub czy jest jakaś inna lżejsza forma stosowania tej witaminy (najlepiej bez recepty)?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Można spróbować przyjmować witaminę D w kropelkach lub spożywać więcej naturalnych źródeł witaminy D, tzn. węgorza, makreli, łososia, żółtek jaj, pełnotłustych produktów mlecznych. Aby przyjąć około 1200 jm witamy D3 powinna pani zjadać około 100g węgorza, 140g śledzia, 220g łososia, 20 jajek. Stąd zaleca się suplementację, gdyż z żywnością ciężko jest pokryć codzienne zapotrzebowanie. Tu możesz sprawdzić, czy brakuje ci witamin i minerałów. Ponadto niekorzystnie na przyswajanie witaminy D wpływa alkohol, środki przeczyszczające oraz glikokortykosteroidy.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta