Dieta przy antybiotykoterapii - probiotyki łagodzą skutki przyjmowania antybiotyków

2013-02-07 13:45 Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Dieta bogata w produkty mleczne może zastąpić probiotyki kupowane w aptece. Aby wzmocnić organizm, w trakcie leczenia trzeba jeść więcej owoców i warzyw niż zazwyczaj, bo to one są naturalnymi probiotykami. Sprawdź, które produkty będą pomocne w szybkim powrocie do formy.  

Antybiotyki niszczą drobnoustroje chorobotwórcze, jednak mają bardzo negatywny wpływ na warstwę ochronną organizmu. Flora bakteryjna po przebytej chorobie potrzebuje odbudowania. Prezentujemy proste sposoby na szybkie zregenerowanie organizmu naturalnymi probiotykami po wycieńczającej kuracji antybiotykowej.

Dieta przy antybiotykoterapii: jogurty i kiszonki

Warto włączyć do diety fermentowane produkty mleczne, które oprócz bakterii fermentacji mlekowej zawierają probiotyki, a także specjalne napoje powstające w wyniku procesów fermentacji z udziałem wyłącznie bakterii probiotycznych (szukaj informacji na opakowaniu). Są skuteczne, jeśli jada się je systematycznie, najlepiej codziennie. Cenne dla zdrowia są też zwykłe jogurty, kefiry, maślanka, kiszone ogórki i kapusta – dostarczają bakterie kwasu mlekowego, które stymulują odporność. Mleko i jego przetwory możesz jadać kilka godzin przed zażyciem lekarstwa lub po nim. Produkty te zawierają dużo wapnia, który utrudnia wchłanianie niektórych antybiotyków (zwłaszcza tetracyklin). Po zakończeniu kuracji pij co najmniej szklankę jogurtu dziennie i jedz regularnie produkty zawierające bakterie mlekowe.

Antybiotyki a dieta: owoce i warzywa tak, ale ostrożnie z cytrusami

By zapobiec awitaminozie i wzmocnić organizm, w czasie leczenia jedz więcej niż zwykle warzyw i owoców, pij świeże soki – dostarczają najlepiej przyswajalne witaminy i sole mineralne. Najcenniejszą dla układu odpornościowego witaminę C znajdziesz w natce, brokułach, brukselce, kiszonej kapuście i cytrusach. Problem w tym, że owoce cytrusowe poza bogactwem witamin zawierają też związki utrudniające wchłanianie antybiotyku z przewodu pokarmowego, zmniejszając jego stężenie we krwi. Dlatego nie wolno popijać leków sokami cytrusowymi (najlepsza jest woda). Pamiętaj, większość antybiotyków przyjmuje się na godzinę przed lub 2 godziny po jedzeniu. Niektórzy twierdzą, że grejpfruta nie powinno się jeść 4 godziny przed zażyciem leku i po nim. W trakcie kuracji nie przyjmuj preparatów zawierających wyciąg z grejpfruta (pomarańczy). Ale po zakończeniu leczenia nie żałuj sobie cytrusów, by wzmocnić organizm. Włączając do diety surówkę i sok z marchwi, dostarczysz organizmowi beta-karotenu, który tak jak witamina C neutralizuje wolne rodniki. Znakomitym pożywieniem dla rekonwalescenta jest zupa jarzynowa. Gotowana lub pieczona ryba albo piersi kurczaka uzupełnią niedobór białka, bo podczas choroby organizm zużył go więcej niż normalnie.  Codziennie jedz miód, cebulę, czosnek, chrzan – mobilizują siły obronne i działają bakteriobójczo.

Ważne

Multiwitaminy dopiero po zakończeniu kuracji antybiotykami

Biorąc antybiotyk, nie faszeruj się żadnymi preparatami multiwitaminowymi. Witaminy wspierają system obronny organizmu, ale są też dobrą pożywką dla bakterii. Multiwitaminy przydadzą się po zakończeniu kuracji, żeby wzmocnić nadwątlone siły. Na czas leczenia odstaw preparaty żelaza, wapnia, leki stosowane w nadkwaśności, gdyż osłabiają działanie antybiotyku.

Naturalne probiotyki - lista [WIDEO]

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019
KOMENTARZE
Kornelia
|

Ja stosowałam po antybiotykoterapii koncentrat pierzgi pszczelej - produkt naturalny i pomógł mi szybko wrócić do zdrowia. Obyło się bez biegunek i niestrawności :)

SzaryWilk
|

Bardzo ladnie, ale produkty mleczne albo odstawic, albo w 4. godzinnym odstepie od antybiotyku. Ponadto konieczna oslona watroby (np sylimarol) i ulatwienie je zycia, czyli smazone precz (o alkoholu w ogole nie moze byc mowy), duzo slodkich owocow (nie cytrusow). Pluczemy nerki poprzez picie duzej ilosci wody. I nie zapominamy o srebrze. ;)

Dawid
|

Pani Magdaleno,
Pisze Pani rzeczy sprzeczne w odniesieniu do tego co powiedział mi lekarz.
Otóż jogurty osłabiają sile antybiotyku.
Jogurty tak ale po antybiotykoterapii ...
Pozdrawiam

butterfly28
|

Zawsze przy antybiotykoterapii zajadam się jogurtami, pije actimele, jem ogórki kiszone własnej roboty, no i oczywiście łykam kapsułki osłonowe. Ostatnio był to Probiotyk od Gala - nie trzeba trzymać w lodówce, no i spełnia swoje zadanie znakomicie. Po zakończonym leczeniu jeszcze przez około tydzień łykam probiotyki.

esterra
|

Jeśli dziecko ma nietolerancję laktozy lub po prostu nie lubi jogurtów, można mu podawać przez ok. 2 tygodni po antybiotyku i w trakcie antybiotykoterapii probiotyki.