Mięso w diecie: jakie mięso jeść, gdy masz miażdżycę, wrzody czy chorą tarczycę

2010-07-30 14:52 Magdalena Wróblewska

Mięso zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak białko, witaminy i minerały. W niektórych schorzeniach, takich jak na przykład wrzody żołądka, miażdżyca czy alergia pokarmowa, rodzaj mięsa i sposób jego przyrządzania odgrywa ogromną rolę w powodzeniu leczenia.

Nie każdy rodzaj mięsa ma jednakowy zestaw składników odżywczych. Oprócz tego niektóre mięso są bardziej delikatne i zawierają mniej tłuszczu. Ważny jest również sposób przyrządzenia i doprawienia. Osoby cierpiące na wrzody żołądka powinny się wystrzegać mocno przyprawionego mięsa, zaś chorzy na miażdżycę powinni jeść wyłącznie mięso chude. Jakie rodzaje mięsa są wskazane przy niektórych chorobach?

Jakie mięso można jeść przy nieżycie żołądka, infekcjach z gorączką i w czasie rekonwalescencji?

Wskazane: cielęcina, chuda wołowina, chude mięso wieprzowe, królik, kura, kurczak, indyk. Zabronione: tłusta wieprzowina, baranina, flaki, dziczyzna, gęś, kaczka, dzikie ptactwo. Najlepszym sposobem przyrządzania jest gotowanie na parze lub pieczenie w folii. Do polecanych potraw mięsnych należą pulpety, potrawki.

Jakie mięso można jeść w chorobie wrzodowej?

Prócz doboru mięsa (jak wyżej) ważną rolę odgrywają przyprawy. Chodzi o ograniczenie substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Zamiast pieprzu, chrzanu, musztardy, papryki, gorczycy, chili, curry, które są zabronione, poleca się sól ziołową, koper, sok z cytryny, kminek. W ostrym okresie choroby ugotowane mięso powinno być rozdrobnione. Potem włącza się do diety porcje mięsa ugotowanego na parze lub upieczonego w folii.

Jakie mięso można jeść w chorobach tarczycy?

W chorobach tarczycy szczególnie ważna jest zawartość tłuszczu w mięsie. Polecane są: chude gatunki drobiu (bez skórki), cielęciny, wołowiny i mięsa wieprzowego. Zalecane sposoby przygotowania to gotowanie, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii.

Jakie mięso można jeść w alergii pokarmowej?

Alergia na mięso dotyczy głównie małych dzieci. Do mięs, które najczęściej uczulają, należy wołowina, cielęcina i kurczaki. Najlepiej tolerowane są króliki, wieprzowina, indyk, struś. Warto wiedzieć, że niekorzystne działanie mogą mieć wszystkie wywary mięsne. Dlatego robiąc zupkę dla dziecka, mięso należy gotować osobno.

Jakie mięso można jeść przy miażdżycy i chorobie niedokrwiennej serca?

Przy miażdżycy ważne jest zmniejszenie w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Zaleca się mięso chude – indyk, kurczak, cielęcina, królik, przeciwwskazane są gęsi, kaczki, wieprzowina, podroby. Z drobiu należy usuwać skórkę. Można gotować, dusić, ale bez obsmażania, piec w folii, na grillu, jeśli smażyć, to na patelni beztłuszczowej (np. grillowej).

miesięcznik "Zdrowie"
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE