Mam 11 lat i chcę schudnąć [Porada eksperta]

2013-04-08 14:54

Dzień dobry, mam na imię Kamila, mam 11 lat, ważę 59 kg, wzrost 148 cm. Mam problem, bo chciałabym schudnąć ale nie potrafię. Wieczorami podjadam. A chciałabym schudnąć z brzucha i z ud. Proszę o pomoc!

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Witaj Kamilo. Myślę, że dobrze by było gdybyś wybrała się do dietetyka. W wypadku dziewczyn w twoim wieku nie wolno stosować typowych diet odchudzających. To co proponuję to wprowadzenie zasad zdrowego żywienia i aktywność fizyczna. Zjadaj 5 posiłków dziennie w odstępach co 2,5- 3 godziny. Staraj się mądrze wybierać produkty: słodkie płatki śniadaniowe zamień na otręby pszenne i owsiane, płatki owsiane górskie, amarantus. Ryż kupuj dziki i brązowy - omijaj biały (oczyszczony). Makarony/kasze - wybieraj gryczane, razowe żytnie, sojowe lub z fasoli mun, ewentualnie z pszenicy durrum z pełnego ziarna. Z tłuszczy wybieraj oliwę z oliwek, olej rzepakowy (1 łyżka), do sałatek olej lniany lub oleje orzechowe, sojowe. Mleko i produkty mleczne wybieraj - chude, o obniżonej kaloryczności, najlepiej 1,5-2% i zawsze naturalne. Owocowe zazwyczaj zawierają mnóstwo barwników i cukru. Mięso i ryby - najlepiej białe, tzn. indyk i kurczak (bez skóry), ewentualnie cielęcina lub wołowina. Potrawy z mięs należy gotować, piec lub smażyć bez tłuszczu. Nigdy nie stosujemy panierek. Wędliny wybieraj chude, o pełnych mięśniach, drobiowe, wołowe, wysokogatunkowe. Unikać podrobów, kiełbas, mortadeli. Wszystkie wędliny powinny być bez konserwantów. Ryby jadaj dwa razy w tygodniu, pieczone, grillowane lub gotowane na parze. Sosy wybieraj chude, z jogurtu naturalnego z dodatkiem gotowych przypraw. Pij około 1,5 litra wody dziennie. Produkty które należy wyeliminować to: ciasta, ciasteczka, czekoladki itp. Wszystkie dania typu „fast food”, orzeszki solone itp., chipsy, popcorn, napoje słodzone cukrem, napoje gazowane, dżemy i kremy czekoladowe do pieczywa. Potrawy smażone, panierowane i gotowane w głębokim tłuszczu. Pasztety, konserwy mięsne i rybne, wędliny podrobowe, parówki, kiełbasy, boczek, majonez, śmietana, twarde margaryny, pieczywo jasne i cukiernicze. Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta