Diety lecznicze

Odtrucie wątroby trwa zwykle ok. 8 tygodni. Rozpoczynamy je, gdy tylko zaobserwujemy u siebie objawy wskazujące, że wątroba nie pracuje prawidłowo, np. ból z prawej strony, ciągłe zmęczenie, albo dolegliwości pokarmowe. Odtruwanie wątroby polega przede wszystkim na odpowiedniej diecie. Stosując jednak kilka domowych sposobów można proces detoksykacji wątroby dodatkowo usprawnić.
Do codziennego jadłospisu wprowadź produkty, które obniżają poziom cukru, a wystrzegaj się tych, które go podnoszą.  W ten sposób uregulujesz poziom glukozy i unikniesz cukrzycy. Przeczytaj albo posłuchaj, a poznasz listę odpowiednich produktów - z podziałem na warzywa, produkty zbożowe i owoce - które możesz jeść bez ograniczeń, które są dozwolone w mniejszych ilościach, a których diabetycy i osoby zagrożone cukrzycą powinni w ogóle unikać.
Dieta przeciwzapalna to plan żywieniowy, który ma na celu wyciszenie toczącego się w organizmie przewlekłego stanu zapalnego, a dzięki temu zapobieganie wielu chorobom, u których źródła leży chroniczne zapalenie o niskiej intensywności (m.in. cukrzycy, reumatoidalnemu zapaleniu stawów, miażdżycy, nowotworom, chorobie Alzheimera). Przeczytaj, jakie są zasady diety przeciwzapalnej i dowiedz się, jakie produkty do niej włączyć, a których nie zaleca się spożywać.
Dieta przy boreliozie jest jednym z elementów leczenia choroby. Jadłospis przy boreliozie jest dość restrykcyjny. Wszystko dlatego, że boreliozę leczy się antybiotykami, co może mieć wiele skutków ubocznych, w tym zakażenia grzybicze. Dlatego w przebiegu leczenia boreliozy konieczna jest dieta przeciwgrzybicza. Sprawdź, jakie są zasady diety przy boreliozie.
Jaka dieta jest najlepsza, gdy choroba wrzodowa bardzo ci dokucza? Jaka powinna być dieta w chorobie wrzodowej, gdy po jedzeniu odczuwasz silny ból w dołku, któremu towarzyszą też często objawy niestrawności: zgaga, odbijanie, nudności, a nawet wymioty? Oto jaka powinna być twoja dieta w ostrej fazie choroby wrzodowej.
Dieta nerkowa polega przede wszystkim na zmniejszeniu ilości białka. Jej zadaniem jest zapobieganie wytwarzaniu nadmiernej ilości produktów przemiany białkowej, które w przypadku chorób nerek mogą, być toksyczne dla organizmu. Co jeść przy przewlekłej niewydolności nerek? Jakie są zasady diety nerkowej?
Dietę w niedoborach jodu należy wdrożyć wtedy, gdy nasz organizm wysyła do nas sygnały o niedoborze tego ważnego pierwiastka. Zobacz, jak wygląda zdrowa i dobrze skomponowana dieta w niedoborach jodu.
Dieta bezglutenowa nie jest łatwa w stosowaniu. Trzeba wykreślić z jadłospisu nie tylko oczywiste produkty zawierające gluten, lecz także uważać na te, w których gluten jest ukryty. Jakie produkty są dozwolone, a jakie zakazane w diecie bezglutenowe? W jakich produktach może być ukryty gluten?
Dieta bogata w żelazo polecana jest nie tylko przy anemii. Niedobór żelaza może także wystąpić u kobiet w trakcie długich i obfitych miesiączek. Do prawidłowego przyswojenia żelaza konieczne są jednak witaminy i mikroelementy. Przeczytaj albo posłuchaj, a dowiesz się, jak poprawić wchłanianie żelaza przez organizm i jak skomponować dietę, jeśli masz niedobór żelaza.
Dieta przy nietolerancji laktozy jest formą leczenia osób, których organizm nie trawi cukru znajdującego się w mleku. Tego typu dieta łagodzi objawy nietolerancji pokarmowej i zapobiega ich ponownemu pojawieniu się. Na czym polega dieta przy nietolerancji laktozy? Czy zawsze trzeba całkowicie wykluczyć z jadłospisu cukier mleczny? Jakimi produktami można zastąpić mleko i jego przetwory?
Dieta ubogoresztkowa to dieta uboga w błonnik. Nie jest dietą odchudzającą, lecz dietą leczniczą, którą stosuje się w chorobach zapalnych jelit, m.in.: chorobie Leśniowskiego-Crohna. Tylko produkty, które zawierają śladowe ilości błonnika, nie podrażniają błon śluzowych jelita, a tym samym nie powodują stanu zapalnego. Na czym polega dieta ubogoresztkowa? Jakie są zasady diety niskobłonnikowej, którą stosuje się w chorobach jelit?
Czy dieta może zapobiec anemii? Anemia czyli niedokrwistość objawia się niskim poziomem czerwonych krwinek lub zbyt małą ilością hemoglobiny. Najczęstszą przyczyną anemii jest niedobór żelaza. Jak można zadbać o prawidłowy poziom żelaza?