Jestem głodna, ale nie chce mi się jeść: jak się odżywiać? [Porada eksperta]

2015-04-23 21:21

Od dłuższego czasu jestem głodna pomimo tego, że zjadłam. Po posiłku jakieś 5-10 minut jestem najedzona, a potem znowu czuję głód. Nie wiem, czym to jest spowodowane, ale zaczyna mnie to denerwować, bo jestem głodna, ale nie chce mi się jeść. Mam 160 cm wzrostu, ważę 49 kg i mam 13 lat. Co mam z tym zrobić?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Przede wszystkim radziłabym się skonsultować z dietetykiem. Na wizycie przeanalizowalibyście twoje nawyki żywieniowe i dietetyk dokładnie ustaliłby Twoje zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Jeżeli cały czas czujesz głód, to najprawdopodobniej masz źle zbilansowaną dietę i twój organizm poprzez uczucie głodu domaga się ich.

Jeżeli chodzi o dietę, to rozplanuj sobie czas w ciągu dnia, aby w stałym odstępie czasu spożyć 5 posiłków. Pierwszy powinien być około godziny po przebudzeniu, ostatni do 3 godzin przed pójściem spać. Aby dokładnie ustalić ilość spożywanej energii i składników odżywczych, radziłabym skonsultować się z dietetykiem. Każdy posiłek powinien składać się z porcji węglowodanów, warzyw, białka i „dobrych” tłuszczy. „Dobre” tłuszcze to te, które pochodzą z olejów roślinnych, najlepiej tłoczonych na zimno (jednak nie można na nich smażyć) oraz z ryb, orzechów, avocado, siemienia lnianego. Węglowodany wybieraj złożone np. zamiast białego, pszennego chleba – pełnoziarnisty, zamiast jasnego makaronu - ciemny, biały ryż zamień na brązowy, wybieraj grube kasze: gryczana, pęczak, jaglana. Unikaj tłustych mięs, staraj się wybierać dobrej jakości jasne mięso (drobiowe), świeże ryby, chude wędliny parzone bądź pieczone (najlepiej własnego wyrobu). Słodkie jogurty zastąp naturalnymi, ale z owocami, które sama rozdrobnisz i dodasz do jogurtu. Zamień słodycze na słodkie i zdrowe zamienniki np. ciastka owsiane, gotowe musli na granolę, którą sama zrobisz (płatki owsiane, orzechy, odrobina miodu). Słodzone napoje gazowane zamień na wodę niegazowaną z dodatkiem plasterków cytryny, pomarańczy, z odrobiną imbiru. Najważniejsze jest to, abyś nie sięgała po rygorystyczne, wymyślne i niestety modne diety, ale starała się spożywać posiłki zdrowe, zróżnicowane.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta