Jakie odżywianie przy Hashimoto, niedoczynności tarczycy i hipoglikemii reaktywnej? [Porada eksperta]

2015-04-22 11:39

Jestem kobietą po 30. roku życia, mam stwierdzoną chorobę Hashimoto, niedoczynność tarczycy oraz hipoglikemię reaktywną. Jem obecnie tylko produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG). Staram się jeść co 3 godziny, ale mam straszny problem z wieczornymi napadami głodu. Jem mnóstwo owoców: co najmniej 1 kg jabłek na dobę, a do tego dochodzą jeszcze inne owoce. Dwa razy w tygodniu jem ryby (łosoś, makrela, tuńczyk). Jem dużo sałatek. Jednak na różnych forach jest mnóstwo sprzecznych informacji: czy w związku z tym, że mam chorą tarczycę, powinnam stosować jeszcze jakieś ograniczenia w diecie? Dodam, że byłam uzależniona od czekolady i kiedyś moja dieta opierała się głównie na słodyczach i fast foodach. Teraz, gdy nachodzi mnie ochota na słodkie, to sporządzam sobie posiłek z owoców, żeby choć trochę sobie zrekompensować brak czekolady. Na początku mojej diety jadałam gorzką czekoladę (ma niskie IG), ale skończyło się na tym, że zjadałam do 2 tabliczek dziennie i teraz odstawiłam ją w ogóle. Mam wrażenie, że mogę robić wiele błędów, ale szczerze nie mam czasu na to, żeby pójść do dietetyka, a potem wszystko ważyć i przyrządzać godzinami. Obecnie praktycznie nic nie gotuję, tylko siekam i kroję wszystko na surowo, no może raz na tydzień rybę grilluję, ale to wszystko. Sałata z paczki tuńczyk w sosie własnym z puszki itd. Dodam że ważę około 57 kg przy wzroście 162 cm, uprawiam jogging i staram się naprawdę zdrowo odżywiać.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Przede wszystkim radziłabym tobie udać się do dobrego dietetyka, ponieważ przebieg choroby Hashimoto w dużym stopniu zależy od diety. Gdy dodatkowo cierpisz na hipoglikemię reaktywną tym bardziej powinnaś stosować się do indywidualnie dobranej diety. Najprawdopodobniej masz ciągłą ochotę na słodycze i słodkości, ponieważ twój poziom cukru we krwi jest bardzo dynamiczny (po nieodpowiednio dobranym posiłku następuje nagły skok poziomu glukozy, a po chwili zbyt silne obniżenie jego stężenia). Niestety, aby uchronić się przed rozwojem kolejnych chorób, które lubią przebiegać w parze z Hashimoto (cukrzyca, reumatoidalne zapalenie stawów, celiakia), warto zastanowić się nad zmianą swojego stylu życia, aby co najmniej 3 posiłki w ciągu dnia były pełnowartościowe, przygotowane na ciepło.

Jeżeli chodzi o diety przy Hashimoto, jest to bardzo indywidualne, jednak w niektórych przypadkach warto zastosować dietę bez glutenu, mleka krowiego i ewentualnie przy występujących dodatkowo problemach żołądowo-jelitowych wykluczyć produkty powodujące dolegliwości (FODMAPs). Godne pochwalenia jest to, że starasz się dobierać produkty o niskim indeksie glikemicznym i że jesteś aktywna fizycznie. Jeżeli chodzi o dietę, to z ogólnych wskazówek radziłabym rozplanowanie 5 posiłków w równych odstępach: pierwszy ok. godziny po przebudzeniu, a ostatni do 3 godzin przed snem. Każdy posiłek powinien składać się z porcji węglowodanów, warzyw, białka i „dobrych” tłuszczy. „Dobre” tłuszcze to te, które pochodzą z ryb, orzechów, awokado, siemienia lnianego. Wybieraj węglowodany złożone np. chleb pełnoziarnisty, makaron ciemny, brązowy ryż; wybieraj grube kasze: gryczaną, komosę ryżową, amarantus, jaglaną. Unikaj tłustych mięs, staraj się wybierać dobrej jakości jasne mięso (drobiowe), świeże ryby, chude wędliny parzone bądź pieczone (najlepiej własnego wyrobu). Słodkie jogurty zastąp naturalnymi, ale z owocami, które sam rozdrobnisz. Zamień słodycze na słodkie i zdrowe zamienniki np. ciastka na batoniki, które sama zrobisz na bazie płatków owsianych, orzechów odrobiny miodu. Słodzone napoje gazowane najlepiej zamień na niegazowaną z dodatkiem plasterków cytryny, pomarańczy, z odrobiną imbiru. Racjonalna, pełnowartościowa dieta z dodatkiem aktywności fizycznej powinna spowodować zmniejszenie masy ciała i wprowadzić korzystne zmiany w Twoim samopoczuciu i zmniejszeniu nasilenia choroby.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta