Jaką dietę stosować przy kamieniach woreczka i wysokim cukrze? [Porada eksperta]

2014-08-11 18:03

Moja mama ma 70 lat, kamienie we woreczku żółciowym i cukrzycę. Niestety teraz jest za słaba na operację. Proszę o pomoc w ułożeniu diety, bo dieta dla cukrzyka wyklucza się z dietą dla chorego na woreczek żółciowy. Z góry dziękuję.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Bardzo ważne jest, aby mama jadła regularnie. Najlepiej niewielkie posiłki w liczbie około 5-6 na dobę. W kamicy żółciowej oraz cukrzycy należy koniecznie ograniczyć cukier prosty oraz tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, czyli produkty takie jak: słodycze, soki owocowe, ciasta i wyroby cukiernicze (szczególnie z kremami), smalec, boczek, tłuste mięsa i wędliny, śmietana powyżej 18%, tłuste sosy, pleśniowe oraz żółte sery. Z wszystkich grup produktów należy wybierać te, które są chude, a więc m.in. chude produkty mleczne, drób bez skóry, ryby, chuda cielęcina, wołowina. Należy ograniczać spożywanie potraw smażonych na rzecz duszonych, gotowanych czy pieczonych w folii. Jeżeli już dodajemy niewielką ilość tłuszczu do potraw, to takich jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy.

Bardzo ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców oraz produktów zbożowych bogatych w błonnik pokarmowy o ile kamica w tej chwili jest bezobjawowa. Czyli należy spożywać ryż brązowy oraz kaszę gryczaną i jęczmienną, razowy makaron, chleb pełnoziarnisty. W kamicy żółciowej powinno się ograniczyć żółtka jaj oraz produkty wzdymające, takie jak nasiona roślin strączkowych, pory, cebula, kalafior, kapusta.

Jeżeli mama będzie po operacji lub stan się zaostrzy, powinna przejść na dietę lekkostrawną, z ograniczonym nie tylko tłuszczem, ale i błonnikiem. Wtedy ograniczamy surowe warzywa i owoce (lepsze będą musy i zupy kremy), a produkty z pełnego przemiału zastępujemy łagodniejszymi typu graham, pieczywo pszenno-żytnie. Należy wykluczyć też ostre przyprawy oraz produkty wzdymające. Pozdrawiam.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta