Jaka dieta przy wysokiej prolaktynie? [Porada eksperta]

2016-02-21 22:44 Agnieszka Ślusarska

Mam hiperprolaktynemię, zespół policystycznych jajników, rezonans sprzed wielu lat wykazał częściowy zespół siodła tureckiego. Czekam na MR przysadki. Pytałam lekarzy, jak mam się odżywiać. Raz słyszałam, że mam jeść białko, a innym razem, że więcej produktów pełnoziarnistych albo że nic przetworzonego. Bardzo tyję. Co powinnam jeść przy wysokiej prolaktynie?

Warto byłoby sprawdzić jeszcze glukozę i insulinę, zweryfikować, czy nie pojawia się insulinooporność. Pani dieta powinna zawierać dużo warzyw bogatych w antyutleniacze działające przeciwzapalnie, nie powinno w niej zabraknąć białka, węglowodanów złożonych oraz tłuszczy n-3. Warto zweryfikować poziom wapnia w diecie i podwyższyć udział witaminy B6. Jej dobrym źródłem są drożdże, mięso i podroby, ryby, jaja, strączki, produkty zbożowe, warzywa (zielone: kapusta, groszek zielony, szpinak, fasolka szparagowa oraz kalafior, marchew, ziemniaki i fasola), owoce (banany), nasiona roślin strączkowych (soja), orzechy (ziemne, włoskie), pestki dyni. Powinna pani przede wszystkim unikać cukru, tłuszczu trans, syropu glukozowo-fruktozowego, słodkich płynów, słodyczy, słodkiego nabiału. Można rozważyć stosowanie Inozytolu, ale powinna pani w tym wypadku konsultować się ze swoim lekarzem.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE