Jaka dieta przy chorych jelitach? [Porada eksperta]

2016-09-18 22:25

Po przeprowadzonej kolonoskopii stwierdzono nadżerki z obfitym nalotem włóknika oraz intensywnie przekrwioną błonę śluzową, dodatkowo w kanale odbytu zaobserwowano guzki krwawnicze 2 stopnia, wszystko to na odcinku esicy i odbytnicy. Lekarz zalecił lekką dietę oraz przepisał Pentase. Która z diet będzie lepsza dla tego rodzaju zapalenia w jelicie: wykluczająca produkty mleczne czy wykluczające błonnik, który najbardziej podrażnia błonę jelita?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Nie ma jednej diety, która będzie odpowiednia dla każdego pacjenta. Jeżeli ma Pan nadżerki, przekrwioną błonę śluzową i guzki krwawnicze, uważałabym na wszelkie produkty mogące działać drażniąco na światło jelita i odbytnicę. Warto zatem unikać orzechów, nasion, chlebów z samych ziaren.

Eliminacja produktów mlecznych zależy od swoistej tolerancji. Zatem jeżeli nie obserwuje Pan wzmożonej perystaltyki, wzdęć czy bólów brzucha, pozostałabym przy produktach mlecznych, ale jedynie fermentowanych, tzn. jogurt naturalny, kefir. Niezbędne będą źródła błonnika zapobiegające powstawaniu zaparć. Dlatego trzeba pamiętać o produktach takich, jak: warzywa i owoce (jeżeli nie ma przeciwwskazań, powinny być spożywane na surowo), pełnoziarniste pieczywo, np. żytnie, graham, orkiszowe, grube kasze, np. gryczana, brązowy ryż i komosa, otręby, płatki, np. owsiane, żytnie, pszenne, suszone owoce.

Błonnik silnie wiąże wodę. Dlatego w przypadku regulacji rytmu wypróżnień, tak ważne jest wypijanie przynajmniej 1,5 litra płynów dziennie. Oznacza to, że w ciągu doby należy wpić około 7-8 szklanek wody lub innych napojów.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta