Jaka dieta jest dobra dla WĄTROBY?

2008-01-25 3:43 Iwona Krupa

Wątroba pełni ponad 500 różnych funkcji. Pracuje jak gigantyczne laboratorium chemiczne, przetwórnia, magazyn i dyspozytornia. Jak jej pomóc, gdy zaczyna szwankować? Stosuj dietę dla wątroby, jedz częściej, ale mniejsze porcje i kontroluj ilość składników odżywczych w swoich posiłkach.

Wątroba m.in. produkuje żółć niezbędną do trawienia tłuszczów i cholesterol konieczny do prawidłowego funkcjonowania każdej komórki. Jednak jej najważniejsza funkcja to rozkładanie i neutralizacja wszelkich toksyn, które dostarczamy do organizmu wraz z pożywieniem czy wdychanym powietrzem. Ta funkcja jest jednak upośledzona, jeśli wątroba niedomaga, a niedomaga, bo jej nie szanujemy.

Co szkodzi wątrobie?

Wątroba nie boli, bo nie jest unerwiona. Ale maltretowana powiększa się, rozciąga otaczającą ją torebkę ochronną i napiera na sąsiednie organy. Stąd nieprzyjemne uczucie kłucia w boku czy rozpierania pod żebrami. Każde nadwerężenie tkanek wątroby oznacza zaburzenia jej funkcji. Szkodzi jej nie tylko wirusowe zapalenie wątroby, ale także nadużywanie leków, obżarstwo, wdychanie szkodliwych związków chemicznych, np. farb lub środków owadobójczych, nie mówiąc już o dymie tytoniowym. Przyczyną powiększenia się i tak wielkiego organu (1,5-2 kg u dorosłej osoby) może być jego stłuszczenie. Skąd się ono bierze? Wątroba ma zdolność rozkładania kwasów tłuszczowych, tworzenia z nich tłuszczów i przesyłania ich dalej do całego organizmu. Ta zdolność jest jednak ograniczona. Gdy tłuszczu jest za dużo, wątroba tyje i nie funkcjonuje właściwie. Stłuszczenie wątroby pojawia się przy źle leczonej cukrzycy, ciężkostrawnej diecie i nadużywaniu niektórych leków. Do najbardziej szkodliwych należą antybiotyki, niektóre środki antykoncepcyjne, przeciwgruźlicze i przeciwzapalne. Dolegliwości sprzyja też nadużywanie alkoholu oraz stosowanie drakońskich diet odchudzających. Jeśli w krótkim czasie pozbywamy się tkanki tłuszczowej, nadmiar uwolnionego do krwi tłuszczu obrasta wątrobę. Jeśli się odchudzasz, dla dobra wątroby zadbaj, by nie tracić więcej niż 2 kg miesięcznie.

Ważne

Na kamicę żółciową bardziej narażone są kobiety niż mężczyźni. A to z uwagi na okresowe wahania poziomu hormonów (menstruacja, ciąża, menopauza). Kamica rzadko przytrafia się osobom, które jedzą dużo warzyw i mało czerwonego mięsa, bo dieta bogata w błonnik chroni przed tym schorzeniem. Szczególnie podatni na tworzenie się kamieni są cholerycy i ludzie, którzy nie potrafią radzić sobie z długotrwałym stresem.

Wątroba może się zregenerować

Mimo wszystko nie wpadaj w panikę. W sprzyjających warunkach wątroba zregeneruje swoje uszkodzone tkanki. Aby jednak mogła skorzystać ze swych cudownych zdolności, niezbędna jest twoja pomoc. Stosuj dietę przyjazną wątrobie. Jedz często, ale mniejsze porcje i kontroluj ilość poszczególnych składników odżywczych w swoich posiłkach:

  • Zrezygnuj z tłuszczów zwierzęcych, zwłaszcza smalcu, masła. Tłustą śmietanę w zupach i sosach zastąp naturalnym jogurtem.
  • Kontroluj spożycie węglowodanów (m.in. makaronów, pieczywa). Choć mogą stanowić 45 proc. spożywanych dziennie produktów, nie powinno się jeść ich więcej niż ok. 40 dag. Uważaj na cukier. Jego nadmierna ilość ( ponad 7 dag) sprzyja stłuszczeniu wątroby. Lepiej herbatę posłódź miodem rzepakowym - jest bogaty w najbardziej przyswajalny cukier, czyli fruktozę.
  • Cenne w odbudowie wątroby jest białko, dlatego zadbaj by w twoim menu było mięso. Wybieraj jednak drób, chude ryby i cielęcinę – jadaj je gotowane na parze, duszone w sosie własnym lub pieczone w folii. Pij odchudzone mleko i napoje mleczne.
  • Nie zapominaj o warzywach. Najlepiej, żeby 80 proc. codziennej porcji warzyw było gotowane, a 20 proc. - surowe. Najbardziej wskazane są jarzyny, które zawierają przeciwutleniacze, kwas foliowy i witaminę C, np. sałata, marchew, brokuły, buraki.
  • Z owocami lepiej nie przesadzaj, choć sezonowe jagody, jabłka czy grejpfruty nie zaszkodzą. Jednak wątroba pełniej skorzysta z bogactwa zawartych w owocach witamin i soli mineralnych, jeżeli wyciśniesz z nich sok czy przyrządzisz mus.

Przy kamicy żółciowej

Jeśli nagle poczujesz silny ból pod prawym żebrem promieniujący w stronę łopatki, masz wymioty, prawdopodobnie dopadł cię atak kamicy żółciowej. Dzieje się tak, gdy w wytwarzanej przez wątrobę, a gromadzonej w umieszczonym pod nią pęcherzyku, żółci tworzą się kamienie. Przyczyną mogą być np. przewlekłe zapalenie wątroby, zaburzenia hormonalne, stres, a także złe nawyki żywieniowe.

Skłonność do kamicy żółciowej możesz odziedziczyć po przodkach. Jeśli jednak w porę zadbasz o siebie i swoją wątrobę, masz szansę uniknąć choroby.

  • Jedz dużo błonnika. A więc: warzywa, grube kasze i pieczywo z pełnego przemiału.
  • Jadaj regularnie 5 posiłków dziennie. Nie zapominaj o śniadaniu. W ten sposób nie doprowadzisz do zbyt długich przerw w pracy pęcherzyka żółciowego i nie zahamujesz wytwarzania kwasów żółciowych niezbędnych do rozpuszczania cholesterolu.
  • Przed obiadem wypijaj łyżkę oliwy lub oleju roślinnego, które działają żółciopędnie.
  • Ogranicz ilość słodyczy, a szczególnie tłustych ciast: francuskiego, kruchego i tortów.

Karczochy sprzyjają regeneracji wątroby

Ich wyciąg wspomaga rozpuszczanie złogów żółciowych. Kupisz je w hipermarketach lub delikatesach.Wybieraj zwarte, ciężkie główki z dużymi i ciasno przylegającymi płatkami uginającymi się lekko pod naciskiem palców. Uważaj, by nie kupić karczochów zbyt twardych i włóknistych. Do tej samej rodziny (astrowatych) co karczoch należy ostropest plamisty, którego wyciąg czyli sylimaryna to składnik wielu leków na wątrobę. Dlatego warto mielone ziarna ostropestu włączyć do przypraw, tak jak sól i pieprz.

Problem

Gdy zdarzy ci się przesadzić z tłustym posiłkiem:

- sięgnij po ziółka. Ulgę może przynieść wypicie ciepłego naparu żółciopędnego z dziurawca, ułatwiających trawienie tłuszczów szałwii i tymianku lub kojącego kolki rumianku i kopru, 
- stosuj te zioła także dodając do potraw, które dopiero masz zamiar zjeść, 
- jedz owoce czarnej porzeczki. Nawet mało słodki kompot czy napar z liści przyniesie natychmiastową ulgę.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 3/2020 "Zdrowia": odchudzanie według typu sylwetki, chorobę poznasz po zapachu, ból można leczyć, życie ze schizofrenią, siarka w pielęgnacji urody, jak przechowywać żywność. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 3/2020
KOMENTARZE
Morran
|

z niczego nie należy rezygnować, haha. Sytuacja zależy od rodzaju problemu z wątrobą, lub choroby wątroby, oraz wieku. Ogólnie należy dostarczyć niewielką ilość białka(chudego mięsa i sera) oraz witamin. Jednak w powszechnym stłuszczeniu wątroby od trucizn, leków, kupionych produktów(np. ciastek), alkoholu, piwa, nadwagi jest inaczej. Dobre jest powolne spalanie codzienne poprzez marsz, spacer godzinny, nie bieg. I ograniczenie kalorii, wyeliminowanie tłuszczu, a spożywanie wszystkiego po 1 sztuce, 1 ziemniak, 1 grejpfrut, itd. Ale i tak normalne jest użycie dziennie 1 łyżeczki masła i 1 łyżeczki oliwy(gdy trzeba, to 4 łyżek oliwy).

Anne
|

Ja nie miałam aż tak sporych problemów z wątrobą, ale wyniki też nie wyszły najlepsze i lekarz kategorycznie zakazał mi picie alkoholu i kazał przejść na dietę. Też nie ukrywam, że nigdy za bardzo nie zwracałam uwagę na to co jem. Jak miałam ochotę zjeść fast fooda to jadłam, a że piłam alko kilka razy w tygodniu (nie upijałam się bez przesady) to i jadłam po nocach. W każdym razie niewiadomo jak jest dokładna przyczyna pogorszenia stanu wątroby. Zalecono mi dietę i picie ziół hepavitale, bo zawierają ostropest babkę płesznik i czarnuszkę a jak to nie pomoże to karczoch albo lukrecję. Powiedział, żeby po prostu pić jakieś zioła, bo one działają wzmacniająco. Po miesiącu takiej zmiany zaczęło się polepszać, ale i tak jestem pod kontrolą lekarza. Myślę, że po prostu moja dieta tak wpłynęła na moje zdrowie

Daro 65
|

Mam troche lepsze wyniki bo tylko 6razy przekroczone ale to i tak jest bardzo żle, ale odpisz prosze co zrobiłeś aby naprawić swoje wyniki

gosia2
|

ja tak mam z lekow przeciwpadaczkoweych

Vald
|

wiec.. jak rozwiązałeś ten problem.. hepa... ???

hepaproblem
|

Witam mam 36 lat ok 3-4 lat temu zrobiłem badania i wyszły tragicznie-powiększona sporo wątroba,aspat alat itp. 10-ciokrotnie !!! zwiększone, lekarz dziwił się że nie jestem cały żółty i że nie mam z któregoś WZW. Ja o dziwo czułem się dobrze mimo nadwagi czasem może zbyt duże zmęczenie ale nic wielkiego.Moja "dieta" od 20lat to alkohol w dość sporych żeby nie powiedzieć dużych ilościach,tłuste ale w większości przez siebie przetworzone jedzenie nie ze sklepu choć się też zdarzało,dosyć ostre,niewiele pieczywa,bardzo mało słodkiego,dużo sera żółtego i bardzo dużo mleka,maślanki,kefirów plus to wszystko bardzo nieregularnie i w dużych ilościach i oczywiście papierosy- NO TO NORMALNIE CZŁOWIEK DO PIACHU !! Jak to naprawiłem/liśmy

pinkman
|

na wątrobę doskonały jest ostropest karczoch miód rzepakowy i z mniszka buraki zielona herbata olej lniany i oliwa z oliwek czosnek. watrobe mozna w pelni zregenerowac. a i ruch i sport bardzo wazne. mialem ogromne problemu z watroba a wszystko wrocilo do normy wlasnie po zastosowaniu takich patentow, jak wymienione powyzej. aha i mniej stresu:)

szatynka
|

Wydaje mi się, że tylko "niedocenione i biedniutkie " osoby, próbują podnieść swoje malutkie ego, depcząc, albo chociaż wyzywając innych. Poniekąd masz rację, ale wolałabym posłuchać kogoś życzliwego.

Duszka
|

Też zajadam sie olejem z ostropestu, nawet moje dzieciaki lubią jego delikatny smak, świetny też zamiast oliwy z oliwek do sałatek i dań na zimno. ostatnio widziałam ciasto przygotowany z tym olejem, obłęd!

Dalia 34
|

Fajny artykuł o właściwościach ostropestu, polecam pezeczyajcie:
http://www.poradnikzdrowie....

Ja wspomagam sie olejem z ostropestu a niedowiarkom moge tylko powiedzieć: doswiadczajcie sami :) nie ufajcie opinoim na forum, najlepiej wypróbować samemu. olej dodatkowo ma fajny orzechowy smak, przez co dobrze komponuje się z wieloma sałatkami.