Jak zwalczyć otyłość polekową? [Porada eksperta]

2013-01-27 11:38

Witam! Jestem kobietą, mam 31 lat. Odkąd pamiętam, ważyłam zawsze 58 kg, przez około 5 miesięcy przytyłam do 78 i tyję dalej. Myślę, że jest to skutkiem zażywania chlorprothixenu czy lerivonu (wzrost prolaktyny). Wilczy apetyt, czeste jedzenie fast foodów. Dwa dni temu odstawiłam chlorprothixen, choć był to doskonały lek, bardzo mi pomagał. Spowodował też problemy z cerą. Mam pytanie: kiedy wszystko wróci do normalności, jaką dietę i ćwiczenia stosować przy otyłości polekowej? Bardzo proszę o pomoc

Witam, nie ma specjalnej diety na otyłość polekową. Najlepiej będzie stosować się do poniższych zasad, a waga stopniowo powinna wracać do normy. Pełne oczyszczenie organizmu z leku zazwyczaj trwa ok 2-3 miesięcy.

1. jedzenie regularne 5 niedużych posiłków co 2,5-3 godziny- to podnosi tempo termogenezy poposiłkowej

2. wybieranie produktów jak najmniej przetworzonych o niskim lub średnim IG (ładunku glikemicznym). Unikanie białych bułek, pieczywa, słodkich jogurtów, płatków kukurydzianych, słodkich napojów i słodyczy, dań typu fast food, gotowych sosów, smażonych dań w panierkach na głębokim tłuszczu

3. zwiększaj dania poprzez dodatek warzyw, które powinny być w każdym posiłku. Są najmniej kaloryczne i objętościowo sprawią, że na talerzu będzie dużo jedzenia. Dodawaj brokuły, sałatę, marchew, paprykę, ogórki itd.

4. Stosuj triki takie jak krojenie bułki razowej czy orkiszowej na 3-4 części zamiast na dwie. Jeżeli wybierasz chleb żytni na zakwasie, to krój go bardzo cieniutko. Zjadaj nie więcej niż 2-3 kromki/dobę. Talerz obiadowy w połowie zapełniaj warzywami, 1/4 niech stanowią kasza, ryż brązowy czy makaron razowy (ok 35g przed ugotowaniem) lub 2 małe ziemniaki i 1/4 mięso/ryba/strączkowe. Mięso i ryby powinny być grillowane, gotowane, smażone bez panierki (oszczędność około 200 kcal). Unikaj też sosów (dopuszczalny jest jogurtowy). Ziemniaków nie polewaj tłuszczem i jedz w całości (mają niższe IG). Oliwę czy olej lniany do salatek dodawaj małą łyżeczką około 2 łyżeczek- 10g na 1 porcję. Jak jesteś głodna, zjedz dodatkową porcje surowych lub gotowanych warzyw. Zupy zabielaj jogurtem zamiast śmietaną.

5. Jedz dopiero, gdy potrawa jest gotowa, nie podjadaj w trakcie szykowania, nie jedz w trakcie pracy na laptopie, oglądania Tv itd

6. Kolację jedz na 2-3 godz przed snem. Unikaj wieczorem owoców. Najlepiej, aby była to sałatka z rybą, jajem, mięsem i warzywami lub omlet z warzywami, zupa krem czy twarożek z warzywami.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.