Jak obniżyć wysoki cukier na czczo? [Porada eksperta]

2016-09-18 23:40 Agnieszka Ślusarska

Mój ojciec ma cukrzycę typu II od 25 lat i podejrzewa, że ja też będę mieć. Dostałam od niego glukometr i mierzę sobie poziom cukru. Rano na czczo potrafię mieć od 104 do 118. W ciągu dnia poziom cukru spada nawet do 85, także wtedy, gdy zjem cukierki czekoladowe. Rok temu robiłam sobie krzywą cukrową i też wyszła mi bardzo dobrze. Niestety martwi mnie wysoki poziom cukru rano. Zapewne jest on wynikiem późnej kolacji i jedzeniu owoców - głównie jabłek. Poza tym nie jadam ani chleba, ani innych produktów mącznych - dużo mięsa, nabiału, serów, warzyw, a ostatnio zrezygnowałam z owoców i cukier wrócił do normy. Moje wieczorne podjadanie związane jest z problemami ze snem. Mam wrażenie, że jak zjem, to wtedy zasypiam.

Tak, wysoki cukier może być spowodowany nieracjonalnym żywieniem. Powinna Pani postarać się przez chociaż 2 tygodnie zastosować się do zaleceń diety pacjentów z cukrzycą typu II. Jeść regularne posiłki co 3-4 godziny, produkty niskoglikemiczne, unikać tłuszczu nasyconego i trans, dbać o duży udział błonnika w diecie. Przy takich modyfikacjach posprawdzać cukry.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE