Jak nabrać prawidłową masę ciała? [Porada eksperta]

2013-04-03 23:49

Witam, Mam 19 lat, mężczyzna, 172 cm i ważę 55,5 kg... Kiedyś ważyłem około 60 kg, spadek tych pięciu nie jest tak bardzo widoczny, mimo to zaniepokoił mnie, więc postanowiłem wziąć się za siebie. Zacząłem jeść większe porcje oraz częściej, nie napycham się fast foodami, jest to zdrowa żywność, staram się o różnorodność posiłków. Po tygodniu takiego wciskania w siebie wszedłem na wagę i pokazała 55.8 więc moje pytanie brzmi, czy to aby nie za mało? Czy może moje oczekiwania są tak wygórowane? Ile można przytyć w skali tygodnia lub miesiąca?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Witam, Cieszę się że chce Pan zwiększyć masę ciała w racjonalny sposób. Faktycznie zwiększanie wagi u osób z szybką przemianą materii bywa trudniejsze niż chudnięcie u osób z wolnym metabolizmem. Bezpieczne i realne zwiększanie masy ciała polega na wzrostach rzędu 0,3-0,5 kg w skali tygodnia, także Pana przyrost jest jak najbardziej w porządku. Pana dieta powinna być bogatokaloryczna oraz wysokobiałkowa i wysokowęglowodanowa, oparta o 5-6 posiłków jedzonych co 2,5-3 godziny. Powinien Pan codziennie spożywać źródła pełnowartościowego białka (nabiał, ryby, chude mięso i wędliny, jaja). Warto korzystać z nabiału. Można przygotowywać koktajle owocowe z maślanki, kefiru czy jogurtu czy budyń na mleku. Dosyć kaloryczne, ale i wartościowe są owoce, zwłaszcza banany, awokado, melony, winogrona, oraz owoce suszone i orzechy. Zarówno orzechy, pestki słonecznika, dyni jaki i morele, śliwki czy suszone figi są skoncentrowanym źródłem energii bardzo wskazanym przy diecie bogatokalorycznej. 100g orzechów ma aż 600 kcal. Nie powinien Pan z kolei przesadzać z pokarmami o dużej zawartości tłuszczu zwierzęcego, wędzonymi, smażonymi, wzdymającymi - długo zalegają w żołądku i zmniejszają apetyt. Najlepsze będą posiłki duszone, gotowane oraz pieczone. Tłuszcz roślinny najlepiej dodawać na zimno tzn. do sałatek lub przygotowywać na jego bazie sosy do kaszy czy mięs. Proszę zwrócić uwagę na produkty pełnoziarniste. Polecałabym pieczywo żytnie, grube kasze, płatki owsiane, ryż brązowy i makaron razowy. Proszę dodawać produkty zbożowe do niemal wszystkich dań. Można nawet wkrajać chleb do zupy, zrobić grzanki, do sałatek dodawać ryż i makaron pełnoziarnisty, posypać kalafiora bułka tartą. Jeżeli chodzi o płyny to radziłbym przygotowywać koktajle na bazie owoców, pić soki przecierowe oraz soki wyściskane z owoców. Będzie to dodatkowa porcja zdrowych kcal. Powodzenia

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta