Dobrze zbilansowana dieta redukcyjna [Porada eksperta]

2015-02-02 15:21

Planuję zrzucić kilka zbędnych kilogramów i zmienić swój sposób odżywiania. Ułożyłam wstępnie plan diety i chciałabym upewnić się, czy wartości poszczególnych składników są w porządku. Mam 17 lat, ważę 57 kg, mierzę 158 cm. Dietę rozplanowałam na 5 posiłków o następujących zawartościach makroelementów: śniadanie: W: 50, B:26, T:12 - ok. 420 kcal; II śniadanie: W:22, B:8, T:4 - ok. 160 kcal; obiad: W:51, B:26, T:12 - ok. 415 kcal; podwieczorek: W:14, B:8, T:4 - ok. 125 kcal; kolacja: W:8, B:20, T:8 - ok. 200 kcal. Całość diety to ok. 1350 kcal. Staram się utrzymać aktywność fizyczną 3/4 razy w tygodniu. Zależy mi na utracie ok. 0.75 kg masy/tydz. Czy taka dieta będzie dobre zbilansowana?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Wyliczyła Pani kalorie, które spożywa w ciągu dnia. Teraz potrzebujemy wiedzieć jakie jest Pani zapotrzebowanie energetyczne. Może Pani skorzystać ze wzoru Harrisa-Benedicta. Oto wzór: 665,1+(9,567*M)+(1,85*W)-(4,68*L), gdzie M to masa ciała w kg, W to wzrost w cm i L wiek w latach. Zakładając, że Pani zapotrzebowanie wyniesie 2000 kcal, należy od nich odjąć kaloryczność diety przez Panią ułożonej. Otrzymany wynik to 650 kcal. Zanim powiem co dalej należy zrobić, muszę napisać, że 1/2 kg tłuszczu waży ok. 3500 kcal. Jeżeli przez 7 dni będzie Pani jadła o 650 kcal mniej niż wynosi Pani zapotrzebowanie energetyczne (7dni deficyt 650 kcal) straci Pani 4550 kcal, co jest równoważne z utratą 0,65 kg na tydzień.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Katarzyna Pryzmont

Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl

Inne porady tego eksperta