Dieta zasadowa - obiad w diecie zasadowej, przepisy na obiad

2013-04-24 13:15 Monika Majewska

Dieta zasadowa (alkaliczna) jest przeznaczona dla każdego, kto pragnie zrzucić zbędne kilogramy bez bólu i wyrzeczeń. Wystarczy tylko spożywać produkty, które neutralizują poziom kwasów w organizmie. Można je jeść w dowolnych ilościach. Jak powinien wyglądać obiad w diecie zasadowej? Przepisy.

Obiad w diecie zasadowej powinien zaspokoić zapotrzebowanie energetyczne na resztę dnia i przywrócić równowagę kwasowo-zasadową.

Idealny obiad wg diety zasadowej:

Pomysł na obiad wg diety zasadowej 1

Falafel, czyli kotleciki z ciecierzycy przyprawionej papryką, kminkiem i kolendrą . Kuleczki z ciecierzycy najlepiej smażyć na oliwie z oliwek. Do kotlecików możemy dodać zieloną sałatą.

Pomysł na obiad wg diety zasadowej 2

Dorsz gotowany na parze, ziemniaki, sałatka z odkwaszających organizm zielonych warzyw (najlepiej z brokuł i groszku).

Pomysł na obiad wg diety zasadowej 3

Zupa pomidorowa gotowana na wywarze z cieciorki. Tradycyjny ryż zastępujemy alkalizującą komosą ryżową. Całość ozdabiamy natką pietruszki.

To ci się przyda

Picie płynów przed i w trakcie posiłków powoduje rozcieńczenie soków żołądkowych, a co za tym idzie zaburzenie procesu trawienia. Poza tym nawet dobroczynne płyny, takie jak zielona herbata i woda z plasterkiem cytryny, wypite na pusty żołądek, zmniejszają przyswajanie protein. W związku z tym wszelkie płyny należy przyjmować najlepiej godzinę przed rozpoczęciem obiadu.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019
KOMENTARZE
Jenis
|

Oliwa z oliwek zakwasza a tu dodatkowo smażenie na niej, podwòjny błąd.

Frank
|

Próbowałem - nie do zżarcia

rob
|

Oliwa z oliwek jak inne tłuszcze nienasycone powinny być spożywane na zimno. Nie można poddawać ich działaniu wysokiej temperatury bo się utleniają czyli jełczeją i stają się baaardzo szkodliwe dla zdrowia! Często nawet powinno się je przechowywać w lodówce. Jeśli coś trzeba usmażyć to na tłuszczach nasyconych czyli smalec lub olej kokosowy. Nie wspomnę o powszechnych olejach maketowych słonecznikowych, bądź rzepakowych niby przeznaczonych to smażenia bo to zwyczajna trutka. One już w procesie wytwarzania zostały uszkodzone i nie nadają się do niczego prócz może oliwienia starych zegarów

konsument23
|

najzdrowszy jest olej kokosowy

koonsument
|

Za takie porady powinien być kryminał - nie wolno smażyć na oliwie z oliwek, nie wolno jej nawet podgrzewać bo uwalniają się wtedy wolne rodniki w olbrzymich ilościach co z zasady jest potencjalnie rakotwórcze.