Dieta wegetariańska w niedoczynności tarczycy [Porada eksperta]

2010-09-17 18:05 Agnieszka Ślusarska

Jestem wegetarianką, 4 miesiące temu wykryto u mnie niedoczynność tarczycy. Od tego czasu zrezygnowałam ze spożywania niektórych produktów (np. soi, brokuł, kalafiora). Biorę też hormon tarczycy – euthyrox, przytyłam ostatnio już 3 kg, więc muszę przejść na dietę niskokaloryczną. Na co mam zwrócić uwagę w stosowaniu diety, aby dostarczyć organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze?

Przede wszystkim proszę zwrócić uwagę na wystarczającą ilość białka. Może pochodzić z jaj, ryb, soczewicy, cieciorki, twarogu.

Powinna Pani zwrócić uwagę na błonnik pochodzący z produktów pełnoziarnistych oraz wzbogacać dietę nasionami sezamu, lnu, słonecznika dyni, orzechami (tylko w niedużych ilościach, gdyż są wysokokaloryczne).

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE