Dieta przy torbieli na wątrobie [Porada eksperta]

2014-07-23 14:30

Chciałabym poradzić się, jaką stosować dietę przy torbieli na wątrobie? Mój wzrost: 164 cm waga: 80kg 40 % tłuszczu. Jestem osobą otyłą, mam 60 lat.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Nie ma specjalnej diety na torbiele na wątrobie. Jednak powinna Pani stosować dietę redukcyjną, łagodną dla wątroby. Czyli o charakterze diety lekkostrawnej. Proszę postarać się stosować do poniższych zasad czyli:

• Spożywanie 5–6 niewielkich posiłków w ciągu dnia, czyli stosowanie zasady „jem mniej, a częściej”

• Spożywanie produktów, które łatwo ulegają trawieniu i nie obciążają przewodu pokarmowego tj. pieczywo graham, płatki owsiane, cienki makaron, drobne kasze, chude mleko, odtłuszczone jogurty, kefir, zsiadłe mleko, chude sery twarogowe, maślanka, odtłuszczone serki homogenizowane. Nieduże ilości jaj, więcej białek, mięso z kurczaka, indyka (bez skóry), cielęcina, chuda wołowina, mięso z królika, wędliny drobiowe, polędwica, szynka bez widocznego tłuszczu, ryby chude (dorsz, mintaj, okoń, szczupak, lin, sandacz, morszczuk, halibut) oraz tłuste (pstrąg tęczowy, sardynka, śledź, makrela, łosoś, węgorz), ryby z rusztu, pieczone w piekarniku, w galarecie, olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek, masło w ograniczonych ilościach, warzywa gotowane, np. kalafior, brokuł, dynia, szpinak, kabaczek, fasolka szparagowa, młody zielony groszek oraz na surowo, zupy warzywne na chudych wywarach mięsnych, zupy zaprawiane chudym mlekiem lub jogurtem naturalnym.

• Wykluczenie produktów ciężkostrawnych, zawierających dużo błonnika, wzdymających oraz smażonych na tłuszczu. Podstawową formą obróbki cieplnej powinno być gotowanie, duszenie i pieczenie

• Ograniczenie spożycia tłuszczu do 45–50 g/d (tłuszcze zalecane: olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek, masło)

• Spożywanie posiłków gotowanych, pieczonych w folii lub duszonych; przeciwwskazane jest spożywanie potraw smażonych

• Wykluczenie z diety alkoholu, słodyczy, żywności fast food oraz wysokoprzetworzonej.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta