Dieta przy mastocytozie [Porada eksperta]

2014-07-21 16:50

Bardzo proszę o informację, jakiej diety powinnam przestrzegać przy pokrzywce barwnikowej. Czy powinna ona wykluczać produkty bogate w histaminę, czy raczej te wyzwalające histaminę z komórek tucznych, czyli zawierające salicylany, nikiel? Czy można w takiej diecie jeść banany, mango, ziemniaki? W internecie jest wiele sprzecznych informacji...

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Rola diety histaminowo – tyraminowej w mastocytozie stoi pod znakiem zapytania. Teoretycznie może Pani stosować dietę antyhistaminową czyli unikać należy:

  • fermentowych produktów,
  • dojrzewających i pleśniowych serów,
  • pszenicy (i innych zbóż glutenowych),
  • czekolady,
  • surowych i dojrzewających mięs,
  • ryb oraz owoców morza innych niż świeże,
  • octów,
  • roślin strączkowych,
  • soi,
  • cytrusów,
  • truskawek,
  • wiśni,
  • winogron,
  • ananasa,
  • bananów (nasilają wydzielanie histaminy),
  • pomidorów,
  • sztucznych barwników i konserwantów,
  • herbaty (zielona i czarna - zmniejszają aktywność DAO),
  • napojów gazowanych,
  • alkoholu,
  • jogurtów,
  • kefirów,
  • cynamonu,
  • goździków,
  • chilli,
  • anyżu,
  • curry,
  • gałki muszkatołowej.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta