Dieta przy HELICOBACTER PYLORI: produkty wskazane i zakazane

2014-09-01 9:55 Monika Majewska

Dieta przy zakażeniu bakterią Helicobacter pylori jest ważnym elementem wspomagającym leczenie farmakologiczne. Dzięki właściwemu żywieniu, możesz zmniejszyć ból żołądka, który jest głównym objawem infekcji, i przyspieszyć proces usuwania bakterii z organizmu. Poznaj zasady diety przy zakażeniu bakterią Helicobacter pylori. Sprawdź, co można, a czego nie można jeść podczas przyjmowania leków eliminujących bakterię.

Dieta przy zakażeniu Helicobacter pylori powinna wspierać proces leczenia farmakologicznego, którego celem jest usunięcie bakterii H. pylori z żołądka. Powinna także pomóc obniżyć poziom kwasów żołądkowych, zwłaszcza solnego, który jest odpowiedzialny za większość dolegliwości związanych z zakażeniem H. pylori. Celem tej diety jest bowiem także umożliwienie regeneracji błony śluzowej żołądka i dwunastnicy.

Zasady diety przy zakażeniu Helicobacter pylori

Osoby zmagające się z bakterią H. pylori powinny regularnie spożywać posiłki. Pod żadnym pozorem nie można dopuścić ani do uczucia głodu (pusty żołądek produkuje duże ilości kwasu solnego), ani do przejedzenia, którego skutkiem także jest nadprodukcja drażniącego żołądek kwasu. Dlatego przerwy pomiędzy posiłkami powinny wynosić 2-3 godziny.

Należy spożywać min. 4-6 małych posiłków dziennie, aby nie obciążać żołądka. Posiłki należy jeść powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs (najlepiej, aby wszystkie posiłki były dobrze ugotowane i rozdrobnione, a najlepiej przetarte). Pierwszy posiłek powinien być zjedzony krótko po przebudzeniu, a ostatni nie później niż 2-3 godziny przed snem. Najlepiej, aby posiłki były gotowane w wodzie i na parze, duszone bez podsmażania i pieczone w foli.

Należy przyjmować 2-3 l płynów w ciągu dnia, najlepiej pomiędzy posiłkami. Nie należy popijać w czasie posiłku oraz pół godziny przed i godzinę po jedzeniu (w tym ostatnim przypadku może to powodować cofanie treści żołądkowej do przełyku). Możesz pić nie tylko wodę mineralną, lecz także zieloną herbatę (ale tylko słabą) czy herbatki ziołowe (z rumianku i dziurawca) oraz kawę zbożową z mlekiem, a także zupy warzywne. Zaleca się, aby napoje miały umiarkowaną temperaturę.

To ci się przyda

Dieta przy zakażeniu H. pylori - co można jeść?

1. Produkty bogate w białko, wiążące nadmiar soku żołądkowego

2. Produkty, które neutralizują bakterię H. pylori

3. Warzywa i owoce, a zwłaszcza brokuły (podobno zmniejszają one ilość bakterii w żołądku).

4. Mięso: chude wędliny i delikatne mięso (najlepiej drobiowe)

5. Przyprawy: sól, cukier, sok z cytryny, pieprz ziołowy lub biały (odrobina!), cynamon, goździki, wanilia, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, bazylia, estragon, zioła prowansalskie, tymianek, koperek, natka pietruszki, anyżek.

6. Pozostałe:

7. Substancje pochodzenia naturalnego w walce z zakażeniami Helicobacter pylori, np. herbata z czystka, korzeń lukrecji.

Po zakończeniu leczenia farmakologicznego, można stopniowo wprowadzać do jadłospisu inne produkty i zacząć powracać do w pełni zbilansowanej diety.

    To ci się przyda

    Dieta przy zakażeniu H. pylori - czego nie można jeść?

    1. Produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, tj.:

    2. Produktów wzdymających: warzywa kapustne i strączkowe.

    3. Produktów bogatobłonnikowych: ciemne pieczywo, surowe warzywa, owoce.

    4. Produktów tłustych:

    • tłuste gatunki mięs i wędlin
    • podroby
    • produkty wędzone
    • peklowane
    • smażone
    • konserwy mięsne
    • ryby marynowane, solone

    5. Produktów węglowodanowych:

    Czy artykuł był przydatny?
    Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

    NOWY NUMER

    W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

    Dowiedz się więcej
    Miesięcznik Zdrowie 11/2019
    KOMENTARZE
    Aleksandra Król
    |

    Nie sprawdza sie helicobacter pyroli w krwi, każdy lekarz to Pani powie, dlatego ze po zakażeniu przeciwciała utrzymują się nawet do 10 lat. Najlepiej sprawdzić w kale lub oczywiście podczas gastroskopii. Ale nawet wtedy nie wolno brać żadnych antybiotyków lub leków w odstępie conajmniej dwutygodniowym, bo wyniki mogą wyjść zakłamane. Pozdrawiam

    Dorota Dawidowicz
    |

    Też po kuracji antybiotykami od razu ustąpiły gazy i ból. A potem powoli wróciły. Zrobiłam badanie krwi i bakteria wciąż siedzi... Nie chcę nowych antybiotyków... Też spróbuję naturalnych sposobów

    Szszymon14
    |

    Nie rozumiem części treści tego poradnika.

    Są w nim sprzeczne informacje lub zbyt ogólne. Wśród dozwolonych produktów są ogólnie wspomniane ryby, słodycze, warzywa i owoce. Chwilę później wśród zabronionych produktów są cukierki, dżemy, marmolady, owoce i warzywa wysobłonnikowe, oraz ryby solone i marynowane. Wyjaśni mi ktoś regułę w przypadku tych sprzeczności? Szczególnie nie widzę logiki tutaj w podaniu słodyczy w obu kategoriach.

    Brokuły podobno działają przeciwbakteryjnie? W tekstach popularnonaukowych nie przystoi używać takich niepewności.

    Czy produkty wysokowęglowodanowe to nie przypadkiem też ziemniaki, makarony, i wszystkie chleby? Ponownie, zbyt ogólnie.

    A co z takimi produktami jak ser, kupne sałatki, grzyby, pizza, różne łagodne sosy, kiszonki? Nie pojawiają się one w artykule, a przecież są powszechnie znane, i nie wiadomo teraz jak się do nich ustosunkować.

    Przy okazji - jedzenie co 2-3 godziny jest dla niektórych ludzi niewykonalne, gdyż ich pracodawcy nie pozwolą od tak na 2 przerwy więcej.

    Nie mogę ocenić tego artykułu pozytywnie póki są takie niedociągnięcia.

    Jagoda B
    |

    Po leczeniu antybiotykami tak jak lekarz kazał - lekarstwa i ścisłą dieta, miałam spokój na pół roku. Problem znowu powrócił i postanowiłam zacząć się leczyć medycyną naturalną, czyli balsamem kapucyńskim. Był okropny i ciężko się go piło bez cukru, ale dałam rade i nie żałuję. Od 3 lat mam spokój i mogę normalnie jeść. Jedynie jak się przejem, przesadzę z jedzeniem np. na bożenarodzenie, czuje bół brzucha, ale to chyba normalne.

    Renata
    |

    Też mieszkam Niemczech byłam na gastrskopii i stwierdzono bakterie. Od lekarza dostałam dwa antybiotyki dwa razy dziennie. Przez siedem dni. Leki dostałam za darmo, a jeszcze osłonowe omeprazol 40. Zobaczymy jak to zadziała. Ale antybiotyki są okropne, reakcja mojego organizmu straszna. Ale tak przez Pierwsza godzinę później wszystko wraca do normy. Zaleceń ie od lekarza jest dodatkowe spożywanie naturalnego jogurtu.

    Adam
    |

    Z tym jarmużem to taka sama ściema, jak z babką lancetowatą na wrzody. Bakterię trzeba wybić antybiotykami i dziękowac Boogu, że żyjemy w czasach gdy antybiotyki sa dostępne i jeszcze działają.

    Kasia
    |

    Hej, po 14 dniowej antybiotykoterapii wskaźnik bakterii zmalał z 8 do 7.78. Troszkę poczytałam i postanowiłam leczyć się domowymi sposobami. Trzy razy w tygodniu robiłam sobie szejka: 2 jabłka, garść liści jarmużu, sok z połówki cytryny u trochę wody. Po miesiącu z 7.78 wynik był 5.38.. potem na wieczór robiłam sobie jeszcze siemię lniane i wciąż szejk z dodatkiem jarmużu.. po kolejnym miesiącu wynik 3.75.. zobaczymy co będzie za kolejne 2 miesiące. Spróbujcie, mi pomógł jarmuż. Dodam jeszcze że antybiotyki były straszne do przejścia..

    Kamil
    |

    Owoce zawierajace duze ilosci blonnika odpadaja, np jablka. Ogólnie zalecam nie mieszac owoców na codzień. I spożywac je w przerwach moedzy posilkami.

    Elvi
    |

    Boże jakie to bòle i pod lewą żebrą i cały brzuch napuchniety :(

    mala
    |

    mi robili tylko krew a mieszkam w holandiii to badanie wykazalota helicobakterie mam antybiotyk tam sa trzy tabletki na raz dwa razy dziennie potem jakies oslonowe i powtorne badania i to potrwa okolo7 tygodni