Dieta przy chorobie nerek: jak ograniczyć potas? [Porada eksperta]

2015-04-23 21:19

Mam 27 lat, od dziecka mam problem z nerkami - po porodzie wystąpił białkomocz i nadciśnienie. Co powinnam jeść, a czego unikać? Dodam, że mam podwyższony potas, przez leki które brałam.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Przede wszystkim radziłabym tobie udać się do dietetyka, który na podstawie aktualnych wyników i twoich preferencji żywieniowych odpowiednio dobierze plan żywieniowy. Jeżeli masz podwyższony poziom potasu, należy ograniczyć spożywanie produktów bogatych w ten pierwiastek (czekolada, kakao, orzechy, suche nasiona roślin strączkowych, kasza gryczana, suszone śliwki, figi, banany, owoce cytrusowe, awokado, grzyby, ziemniaki, marchew, pomidory (ketchup i koncentrat pomidorowy), warzywa liściaste oraz niektóre przyprawy, takie jak: suszona pietruszka, bazylia, estragon, papryka w proszku). Jednak przy niewyrównanych parametrach składników mineralnych często może także występować nieodpowiedni poziom wapnia, żelaza, fosforu i sodu. Radziłabym spożywać pełnowartościowe posiłki, unikać żywności przetworzonej i udać się do dietetyka.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta