Dieta przy chemioterapii chłoniaka [Porada eksperta]

2017-02-15 10:29 Ewa Ceborska-Scheiterbauer

Jak powinna wyglądać dieta przy chemioterapii chłoniaka? Co można jeść, a co nie jest wskazane?

Dzień dobry, dieta zawsze zależy od stanu odżywiania pacjenta, a także od skutków ubocznych stosowanej terapii. Nie ma jednej diety dobrej dla określonego rodzaju nowotworu. To, na co warto zwrócić uwagę to na pewno:

- zadbanie o utrzymanie stabilnej masy ciała. Jeśli masa ciała będzie się obniżać to zły znak. Należy wtedy zwiększyć energetyczność posiłków lub ew. dodać specjalistyczne preparaty odżywcze. Dobór preparatów powinien być uzgodniony z lekarzem prowadzącym.

- w czasie chemioterapii nie podajemy surowych mięs (także niedopieczonych), ryb (np. sushi) oraz dań z surowymi jajami. Nabiał powinien być naturalny i pasteryzowany (oczywiście jeśli nie na przeciwwskazań do jego spożywania).

- konieczne jest także adekwatne reagowanie do skutków ubocznych terapii. Przykładowo w przypadku braku apetytu warto zadbać o mniejsze posiłki, podawane co 2-3 godziny przez cały dzień. Można także - szczególnie w przypadku mdłości - podawać posiłki w temperaturze pokojowej. Idealnie sprawdzają się tu zupy kremy z dodatkiem gotowanego mięsa, jaj. W przypadku metalicznego posmaku w ustach można zrezygnować z używania metalowych sztućców na korzyść plastikowych itd.

Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Ewa Ceborska-Scheiterbauer

Dietetyk. Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na specjalizacji dietetyka. Specjalista ds. żywienia w chorobach cywilizacyjnych. Odpowiada na pytania dotyczące diety i żywienia w trakcie leczenia nowotworów.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE